BBC objavio

Procurile snimke čečenskih vođa: Dok se Putin 'čudio' o kakvoj to 'invaziji' svi pričaju, oni su kovali pakleni plan

Front27.02.22, 17:54h

Procurile snimke čečenskih vođa: Dok se Putin 'čudio' o kakvoj to 'invaziji' svi pričaju, oni su kovali pakleni plan
Na snimkama u posjedu BBC-ja čuju se glasovi osoba koji zvuče jako slično Kadirovu i Martinovu, a na temelju razgovora se, tvrdi BBC čiji je tekst nepotpisan zbog, kako navode, sigurnosti autora, mogu potvrditi sumnje američkih obavještajnih službi prema kojima su ruske sigurnosne snage dugo planirale napad na Ukrajinu

 

 

 

BBC piše da je u posjedu snimki razgovora dvojice Čečena, za koje se s visokim stupnjem sigurnosti sumnja da su zapravo čečenski vođa Ramzan Kadirov te vođa čečenske nacionalne garde Daniil Martinov, a iz kojih proizlazi da su se Čečeni spremali u pohod na Ukrajinu barem već početkom februara.

 

O njihovom doprinosu ruskoj invaziji na Ukrajinu svijet je doznao tek 25. februara kad je na Instagramu osvanula snimka čečenskih trupa okupljenih u Groznom kako slušaju Kadirovljev govor, no snimke koje je BBC sada dao analizirati od strane četvorice stručnjaka ukazuju ipak da je okupljanje u petak bilo tek javno priznanje da Čečeni stoje uz Rusiju, a da je cijela stvar isplanirana davno ranije.

 

Na snimkama u posjedu BBC-ja čuju se glasovi osoba koji zvuče jako slično Kadirovu i Martinovu, a na temelju razgovora se, tvrdi BBC čiji je tekst nepotpisan zbog, kako navode, sigurnosti autora, mogu potvrditi sumnje američkih obavještajnih službi prema kojima su ruske sigurnosne snage dugo planirale napad na Ukrajinu.

 

Daju se i transkripti dijelova razgovora.

 

Martinov: "Šefe, odmah vam se želim izviniti, nismo mogli komunicirati, stalno smo bili u područjima koje smo morali napuštati... Problemi su riješeni, uspjeli smo kontaktirati specijalne snage... Proučili smo rute koje trebamo prijeći i kako da dođemo do gradova... Imamo detaljne mape, dijagrame, dečki su sve prostudirali..."

 

Kadirov: "Bogu hvala da je sve u redu. Molimo za vas, sretno vam, sve će biti dobro".

 

Na tim snimkama, piše BBC, osobe za koje se sumnja da su Kadirov i Martinov dogovaraju pripreme za invaziju na Ukrajinu, a iako na temelju snimaka nije moguće otkriti kada se taj razgovor događao, datumi datoteka sugeriraju da je riječ o snimkama s početka februara, a taj vremenski termin u snimkama navodno jednom spominje i sam Kadirov.

 

To je vrijeme u kojemu Rusija čvrsto demantira da se priprema za rat, no snimke navodno otkrivaju kako u to doba Kadirov zove Ramzana Ahmatovića da ga obavijesti kako su pripreme u Bjelorusiji gotove, potom se za par dana javlja da je "dovršio posao u Smolensku" te da ide za Brijansk "gdje će razgovarati s drugim vođama". Martinovu tvrdi kako zasad nikome nije otkrio prave razloge okupljanja, no nekoliko dana prije napada obavještava ga da su sada i ostali vođe informirani o pravim razlozima priprema te da je većina njih ostala "razrogačenih očiju".

 

Potom ga koji dan kasnije obavještava o napretku prema Bjelorusiji, a 23. februara Kadirovu navodno uzbuđeno javlja kako su "svi timovi pripremljeni i istrenirani, imaju svi opremu te su spremni dovršiti svaki zadatak za sedam sati".

 

Na jutro 24. februara Rusija je započela invaziju na Ukrajinu.

 

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još