Nakon američkih sankcija

Iz Sberbanke tvrde: Klijenti naše banke neće imati problema, poslujemo normalno

Biznis Klub25.02.22, 14:31h

Iz Sberbanke tvrde: Klijenti naše banke neće imati problema, poslujemo normalno
Dana 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice. Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica, naveli su iz Sberbank

 

 

 

Nakon što su rukovodstva Sberbanke BiH i Agencije za bankarstvo FBiH održali sastanak na kojem su razmijenili informacije o mogućim reprekusijama sankcija i kako bi se građani zaštitili na vrijeme, za medije su se oglasili iz Sberbank te navode sljedeće:

 

“Sberbank BH, kao podružnica Sberbank Europe, nastavljaju sa svojim poslovnim aktivnostima kao i obično, te posluju normalno na bh. tržištu. Klijenti banke, fizička i pravna lica, imaju potpun pristup svim svojim transakcijskim računima. Također, klijenti banke imaju nesmetan pristup bankomatima, mobilnom i internet bankarstvu.

 

Sberbank Europe je evropska finansijska institucija sa evropskom bankarskom licencom, koja posluje na evropskim tržištima i koju reguliraju kako nacionalni tako i EU regulatori, pružajući usluge prvenstveno klijentima u centralnoj i istočnoj Evropi, Austriji i Njemačkoj”, naveli su za Raport iz pomenute banke.

 

Na pitanje da li će sankcije Rusije utjecati na njihov rad, kazali su:

 

“Dana 24. februara 2022. godine, Ured za kontrolu strane imovine Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) uveo je sankcije finansijskim institucijama u ruskom vlasništvu, uključujući Sberbanku Rusiju i njene međunarodne podružnice. Sankcije ograničavaju plaćanja u američkim dolarima putem Sberbanke i njenih podružnica.

 

Više od 99% svih transakcija Sberbank BH i njenih klijenata obavlja se u EUR ili u BAM, pa odluke imaju zanemariv utjecaj na poslovanje Banke”, navode iz Sberbank.

 

VEZANI TEKST: Gužva ispred Sberbanke u Sarajevu: 'Nisam uspjela podići novac koji godinama štedim, javiće mi kad da dođem'

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još