Za ublažavanje uticaja pandemije

Njemačka osigurala šest miliona eura za firme u Bosni i Hercegovini

Biznis Klub24.02.22, 20:54h

Njemačka osigurala šest miliona eura za firme u Bosni i Hercegovini
Uključivanjem bankarskog sektora u realizaciju ovog programa pomoći u fazi 2 želi se doprijeti do većih klijenata s poteškoćama u svom poslovanju tokom pandemije, za razliku od faze 1 vrijedne pet miliona eura, koja je provedena putem mikrofinansijskog sektora kao pomoć mikro i malim klijentima

 

 

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara utvrđen je Prijedlog sporazuma o grantu i amandmana broj 8 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. godine između KfV-a, Frankfurt na Majni (KfV), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Vijeće ministara BiH (primalac), u iznosu 6.000.000 eura za ublažavanje uticaja COVID-19 na mikro, mala i srednja preduzeća putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH) – faza 2.

 

Prijedlogom sporazuma definiran je dodatni grant Savezne Republike Njemačke u iznosu šest milona eura u okviru programa za smanjenje posljedica COVID-19 za mala, srednja i mikro preduzeća, koji će biti uplaćen Evropskom fondu za Bosnu i Hercegovinu.

 

Istovremeno se predloženim amandmanom 8 na Ugovor o finansiranju između KfV-a i BiH proširuje namjena sredstava Evropskog fonda za BiH za kreditni program smanjenja posljedica od COVID-19, koji će biti dostupan mikro, malim i srednjim preduzećima putem banaka u BiH.

 

Uključivanjem bankarskog sektora u realizaciju ovog programa pomoći u fazi 2 želi se doprijeti do većih klijenata s poteškoćama u svom poslovanju tokom pandemije, za razliku od faze 1 vrijedne pet miliona eura, koja je provedena putem mikrofinansijskog sektora kao pomoć mikro i malim klijentima.

 

Prijedlog sporazuma s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora. 

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!