Njemački kancelar na pres-konferenciji

Scholz pozvao na održavanje vanrednog samita NATO-a: 'Putin je napravio strašnu grešku, platit će visoku cijenu za ovu agresiju'

Front24.02.22, 15:16h

Scholz pozvao na održavanje vanrednog samita NATO-a: 'Putin je napravio strašnu grešku, platit će visoku cijenu za ovu agresiju'
Scholz je rekao novinarima da će kasnije tokom dana otputovati u Brisel da bi se pridružio liderima zemalja članica EU-a u razgovorima o najnovijim zbivanjima i odobravanju dodatnih sankcija

 

 

 

Njemačka je u četvrtak pozvala na održavanje vanrednog samita NATO-a da bi se razgovaralo o odgovoru na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

 

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je na konferenciji za novinare u Berlinu da je napad Rusije jasno kršenje međunarodnog prava, a Njemačka će svoj odgovor koordinirati s evropskim partnerima i saveznicima u NATO-u.

 

"Zajedno s francuskim predsjednikom (Emmanuelom Macronom) želio bih pozvati na sastanak šefova država i vlada NATO-a da bi razgovarali o situaciji", rekao je, dodajući da je "agresija Rusije napad na evropski sigurnosni poredak".

 

Scholz je rekao novinarima da će kasnije tokom dana otputovati u Brisel da bi se pridružio liderima zemalja članica EU-a u razgovorima o najnovijim zbivanjima i odobravanju dodatnih sankcija.

 

"Cilj naših sankcija je jasno dati do znanja ruskom vodstvu da će platiti visoku cijenu za ovu agresiju", rekao je njemački kancelar, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Oštro kritikujući ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da ništa ne može opravdati bombardovanje ukrajinskih građana koje dovodi u opasnost bezbroj nevinih života.

 

"Putin je napravio strašnu grešku time što je pokrenuo ovaj rat", rekao je njemački kancelar.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još