dva dana prije početka rata u ukrajini

Putin nije priznao genocid u Srebrenici, niti je u svom govoru pominjao Bosnu i Hercegovinu

Front22.02.22, 08:21h

Putin nije priznao genocid u Srebrenici, niti je u svom govoru pominjao Bosnu i Hercegovinu
Putin ni u ovom govoru nije spominjao Bosnu i Hercegovinu niti genocid u Srebrenici. BiH se nije spominjala ni na pres-konferenciji održanoj nakon govora

 

 

 

 

Nekoliko dana prije nego što je Rusija izvršila napad na Ukrajinu, 21.2.2022, ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je sastanak ruskog Vijeća sigurnosti.

 

Na sastanku, čiji je snimak u cijelosti dostupan na YouTube kanalu Ruptly, govorilo se o rusko-ukrajinskoj krizi i mogućnosti ruskog priznavanja nezavisnosti samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk u Ukrajini (DNR i LNR). Na snimku sastanka, Putin ni u jednom trenutku ne spominje Bosnu i Hercegovinu. U transkriptu sa ovog sastanka, koji je dostupan na web stranici Kremlja, također se ne spominje Bosna i Hercegovina.

 

Kasnije toga dana, nakon što je obznanio da će Rusija priznati nezavisnost tzv. DNR i LNR, Putin se obratio naciji, održavši jednosatni govor. Snimak govora, uz prevod, dostupan je ovdje, a transkript je dostupan ovdje.

 

Putin ni u ovom govoru nije spominjao Bosnu i Hercegovinu niti genocid u Srebrenici.

 

BiH se nije spominjala ni na pres-konferenciji održanoj nakon govora (transkript).

 

Naime, prethodna vijest sadržavala je netačne informacije da je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti spominjao Bosnu i Hercegovinu te u određenom kontekstu priznao i da je u Srebrenici izvršen genocid. Izvšenom provjerom Raskrinkavanja utvrđeno je da ta informacija nije tačna te je prvobitni tekst ispravljen.

 

Dakle, tvrdnja da je Vladimir Putin u svom govoru spominjao BiH i priznao genocid - nije tačna.

 

 


(DEPO PORTAL/dg)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 102

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još