VIDEO/ Obilježavanje 9. januara 2017.

Izvještaj nestao iz Ministarstva odbrane BiH: Ko skriva istinu o izvođenju naoružanih pripadnika OSBiH na ulice Banjaluke?

Front17.02.22, 14:39h

Izvještaj nestao iz Ministarstva odbrane BiH: Ko skriva istinu o izvođenju naoružanih pripadnika OSBiH na ulice Banjaluke?
Ministrica odbrane BiH tada je bila Marina Pendeš. Izvori Faktora iz ovog ministarstva kažu da osim izvještaja na koji je ona stavila oznaku "tajno", te još četiri važne odluke, iako je bila dužna to učiniti, nije dostavila u pisarnicu

 

 

 

Izvještaj o angažmanu pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tokom obilježavanja neustavnog praznika "dana RS-a" 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci, pod oznakom P-Int-01-03-33-11-1/17 od 6. februara 2017. godine, nestao je iz Ministarstva odbrane BiH. 

 

Ovaj izvještaj, koji je sačinila komisija oformljena kako bi se utvrdilo da li je i ko je narušio lanac komandovanja u Oružanim snagama BiH prije pet godina, nije uopće pohranjen gdje je morao biti - u pisarnicu Ministarstva odbrane BiH.

 

Ministrica odbrane BiH tada je bila Marina Pendeš. Izvori Faktora iz ovog ministarstva kažu da osim izvještaja na koji je ona stavila oznaku "tajno", te još četiri važne odluke, iako je bila dužna to učiniti, nije dostavila u pisarnicu.

 

Izvještaj je dostavljen Predsjedništvu BiH, ali kako nosi oznaku "tajno", do danas se nije u javnosti saznao njegov sadržaj, iako je Pendeš obećavala da će javnost biti upoznata sa svim detaljima. Također, ostalo je i dalje nepoznato koji je od tada sačinjena tri izvještaja, koja su se drastično razlikovala, dostavljen kolektivnom šefu države.

 

No, zato su dijelovi izvještaja osvanuli u beogradskim medijima već 9. februara, a sve s ciljem da se dokaže kako tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nije postrojavajući 40 naoružanih pripadnika 6. pješadijske brigade Trećeg pješadijskog puka RS-a u Banjoj Luci zloupotrijebio svoj položaj, a time je sakriveno i da je bio narušen lanac komandovanja u OSBiH.

 

Pendeš je tada po političkoj liniji za šefa tima i istrage imenovala generala Antu Jeleča, tadašnjeg načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, koji je i sam aktivni učesnik narušavanja lanca komandovanja i političkih igara.

 

 

Istraga, na kojoj je radio tim tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat, pokazala je nedvojbeno na osnovu kompletne dokumentacije da su 8. i 9. januar politički odrađeni. Po vertikali, sva dokumentacija od najvišeg do najnižeg u hijerarhiji pokazala je da su odobrenja za izvođenje pripadnika OSBiH iz kasarne na banjalučke ulice davali srpski generali / oficiri.

 

Tokom istrage vođene u januaru 2017. bilo je opstrukcija, gdje su se pokušavali sakriti dopisi trojice bošnjačkih oficira koji su iznijeli svoj stav i mišljenje da se radi o neustavnom i nezakonitom angažmanu OSBiH.

 

General Husein Tursunović, komandant Komande za podršku OSBiH, brigadir Amir Čorbo, komandant Brigade taktičke podrške, i brigadir Nijaz Herić iz Operativne komande u dva su navrata upozoravali i Pendeš i njene zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, te načelnika Jeleča da se radi o neustavnom i nezakonitom angažmanu pripadnika OSBiH. Ne želeći da učestvuje u neustavnim i nezakonitim aktivnostima, general Tursunović je 6. januara naredio Komandi logistike da se obustave sve aktivnosti na pružanju i angažovanju resursa OSBiH za 9. januar.

 

Upravo njihova prepiska sa nadređenima u kojoj su upozoravali na kršenje Ustava, odluke Ustavnog suda BiH, Zakona o odbrani i OSBiH, te Krivični zakon uklonjena je, kao i trag o posljednjoj naredbi kojom se zaustavljaju sve aktivnosti za 9. januar, a što je trebalo amnestirati i Jeleča od odgovornosti.

 

Sve vrijeme tada se pokušavalo dokazati da je Ivanić postrojio Počasnu jedinicu OSBiH, za što mu ne treba konsenzus u Predsjedništvu BiH. Ali za izvođenje iz kasarne i postrojavanje Trećeg puka, konsenzus je potreban. Upravo o Trećem puku održana je vanredna sjednica 5. januara 2017, na kojoj nije bilo konsenzusa. Ivanić je tražio prisustvo Trećeg puka u Banjoj Luci, Dragan Čović je bio suzdržan, dok je Bakir Izetbegović bio isključivo protiv.

 

Pripadnici Počasne jedinice, važno je napomenuti, imaju prepoznatljive plave uniforme, a na banjalučkom Trgu Krajine tada su bili vojnici u maskirnim uniformama.

 

U posebnom obrascu koje koriste članovi Predsjedništva BiH kada od Ministarstva odbrane traže Počasnu jedinicu za određene nivoe odavanja počasti, navedene su situacije u kojima se to može i odobriti.

 

No, Ivanić je dopisao, što je presedan, i izričito zahtijevao da na odavanju počasti u Banjoj Luci budu pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka OSBiH, i to za oba dana, 8. i 9. januar, što mu je tadašnji zamjenik ministra odbrane Sead Jusić, kojeg je ministrica ovlastila da je mijenja, svojim potpisom i odobrio.

 

prijava

 

Odluka sa Jusićevim potpisom proslijeđena je tada Zajedničkom štabu na daljnje postupanje. Jeleč je tada bio na odmoru, te ju je preuzeo general Mirko Tepšić kao njegov zamjenik, i dalje je proslijedio komandantu Operativne komande generalu Draganu Vukoviću. U lancu komandovanja, odluka je dalje proslijeđena komandantu Šeste pješadijske brigade u čijem je sastavu Treći puk.

 

Tek 8. januara, a nakon brojnih medijskih pritisaka, Jusić je pokušao povući odluku kojom je on lično odobrio učešće pripadnika Trećeg puka na svečanosti obilježavanja neustavnog praznika "dana RS-a". No, bilo je kasno. Ivanić je postrojio naoružane pripadnike OSBiH.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još