Dok Zapad oklijeva

Njemački list: Moskva i u Bosni ugrožava mir. Kremlj podržava srpske nacionaliste koji žele graditi vlastitu državu

Front16.02.22, 12:18h

Njemački list: Moskva i u Bosni ugrožava mir. Kremlj podržava srpske nacionaliste koji žele graditi vlastitu državu
Za njemački Tageszeitung je situacija oko Ukrajine povod da podsjeti kako Rusija ne samo u svom neposrednom okruženju, već i u Bosni igra destruktivnu ulogu. Pri tome se ona prije svega oslanja na Dodika

 

 

 

Za dopisnika njemačkog lijevog lista Die Tageszeitung iz Sarajeva, Ericha Rathfeldera, je jasno da Rusija ne želi dobro Bosni i Hercegovini kao zajedničkoj i jedinstvenoj zemlji te da „Kremlj podržava tamošnje srpske nacionaliste koji žele graditi vlastitu državu."

 

U svjetlu činjenice da je NATO-savez u kontekstu ukrajinske krize poslao dodatne vojnike u Rumunjsku i Bugarsku, autor navodi kako tako nešto zahtijevaju i neki vojni stručnjaci za Bosnu i Hercegovinu, ali da Zapad u vezi s tim oklijeva.

 

S druge strane, navodi se u tekstu objavljenom pod naslovom „Moskva i u Bosni ugrožava mir", „ruska ambasada u Sarajevu često je napadala institucije međunarodne zajednice u zemlji", a „u utorak (15.2.) je neobično oštrim tonom kritizirala stav Vijeća za provedbu mira (PIC) nakon što je ono odbacilo prošlog tjedna odluku Skupštine Republike Srpske o osnivanju vlastitog vrhovnog suda u toj republici. Ruski ambasador se toj odluci PIC-a nije priključio.

 

Njemačkoj publici Rathfelder objašnjava da je ova institucija, u čijem radu sudjeluju i međunarodni suci, trn u oku „srpskom nacionalističkom vođi Miloradu Dodiku", jer on RS  želi pretvoriti u zasebnu državu. „Osim vlastite vojske, to uključuje prijenos daljnjih suverenih prava. Na primjer, želio bi preuzeti kontrolu nad šumskim posjedima za koje je Vrhovni sud presudio da pripadaju državi kao cjelini. Za to bi mogao biti od koristi zaseban sud koji o njemu ovisi."

 

Autor objašnjava da se tu s jedne strane radi o novcu: Dodik je međunarodnim bankama obećao dijelove državne imovine Bosne i Hercegovine kao zalog za kredite. Osim toga Dodik strahuje i da će za svoje korupcijske afere odgovarati pred Vrhovnim sudom nakon što mu istekne mandat srpskog predstavnika u tročlanom državnom Predsjedništvu, piše Rathfelder.

 

On dalje navodi kako „sve ove stavove podržava ruska strana, iako zapadni diplomati smatraju da se time krši Daytonski mirovni sporazum" te dodaje da se na nišanu Moskve (i Dodika) nalazi i visoki predstavnik Christian Schmidt.

 

S obzirom na ukrajinsku krizu, političke snage se svrstavaju po uzoru na zaraćene strane, opisuje se u tekstu: „Podrazumijeva se da srpski autokrat Dodik podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane srce bošnjačke i nenacionalističke većine kuca za Ukrajinu. Mnogi građani Sarajeva prisjećaju se opsade glavnog grada prije 30 godina i uspoređuju nevoljkost Zapada da pošalje oružje Ukrajini s tadašnjim UN-ovim embargom na oružje za Bosnu. A hrvatski nacionalisti iz Hercegovine, predvođeni Draganom Čovićem, otvoreno pokazuju simpatije prema Putinu", piše u svom tekstu objavljenom u listu Die Tageszeitung njihov dopisnik iz Sarajeva Erich Rathfelder.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još