Ukrajinska kriza

Rusija nastavlja povlačenje svojih trupa u baze, SAD i dalje tvrdi da prijetnja napadom ostaje

Front16.02.22, 11:41h

Rusija nastavlja povlačenje svojih trupa u baze, SAD i dalje tvrdi da prijetnja napadom ostaje
Rusija je okupila oko 150.000 vojnika istočno, sjeverno i južno od Ukrajine, što je izazvalo zabrinutost Zapada da planira napad. Nije bilo naznaka značajnog povlačenja tih snaga, ali u zadnja dva dana smo vidjeli nekoliko gesta iz Moskve koje su davale nadu da bi Evropa mogla izbjeći rat nakon sedmica eskalacije

 

 

Rusija je danas saopćila da vraća više vojnika i oružja u baze, što je još jedna gesta koja je očito usmjerena na ublažavanje straha od planiranja invazije na Ukrajinu, iako je SAD rekla da prijetnja napadom ostaje.

 

Rusija je okupila oko 150.000 vojnika istočno, sjeverno i južno od Ukrajine, što je izazvalo zabrinutost Zapada da planira napad. Nije bilo naznaka značajnog povlačenja tih snaga, ali u zadnja dva dana smo vidjeli nekoliko gesta iz Moskve koje su davale nadu da bi Evropa mogla izbjeći rat nakon sedmica eskalacije napetosti između Istoka i Zapada, javlja Associated Press.

 

U srijedu je rusko ministarstvo odbrane objavilo video na kojem se vidi kolona oklopnih vozila koji se kreću preko mosta udaljenog od Krima, crnomorskog poluotoka koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine. Iz ministarstva je saopćeno da je to dio povratka snaga na svoje stalno mjesto baze.

 

Dan ranije, ministarstvo je izvijestilo o početku povlačenja vojnika nakon vojnih vježbi u blizini Ukrajine. I ruski predsjednik Vladimir Putin dao je znak da želi diplomatski put iz krize, ističući da ne želi rat i da će se osloniti na pregovore kako bi postigao svoj ključni cilj – spriječiti ulazak Ukrajine u NATO.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!