Prema saznanjima RTVBN

Nakon američkih sankcija Dodiku: Firma Prointer ITSS skinuta sa liste partnera Microsofta?

Biznis Klub16.02.22, 10:51h

Nakon američkih sankcija Dodiku: Firma Prointer ITSS skinuta sa liste partnera Microsofta?
Prema saznanjima RTVBN, Prointer je izbrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija

 

 

Američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer, javlja RTVBN.

 

To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa komapnijom Prointer.

 

Ipak, nezvanični izvori tvrde da je ta, kao i još nekoliko desetina firmi, u vlasništvu porodice Dodik i njima povezanih lica.

 

Američke sankcije Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj zvaničan položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. .

 

Prema saznanjima RTVBN, Prointer je izbrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija.

 

Kako RTVBN saznaje, Prointer je nedavno dobio i novog direktora, jer je prethodna direktorica napustila tu kompaniju, upravo, zbog mogućih sankcija.

 

Kompanija Prointer ITSS je članica Infinity Internacional Group.

 

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

 

Dobro upućeni izvori tvrde da je za očekivati da će i druge, prije svega američke kompanije, slijediti odluku američke vlade da prekinu saradnju sa firmama koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, odnosno njegovim srodnicima.

 

Firma Prointer dobija najviše poslova u IT sektoru u Republici Srpskoj, gdje ima milionske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javnim preduzećima, što mnogi povezuju da je to zbog toga jer iza nje stoji Igor Dodik, sin "predsjednika svih predsjednika".

 

VEZANI TEKST: Prointer tvrdi da je i dalje partner Microsofta, američki gigant se nije oglasio

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još