Zloupotreba položaja ili ovlaštenja

Sud BiH: Čitanjem optužnice počelo suđenje ministru Cikotiću

Hronika15.02.22, 18:22h

Sud BiH: Čitanjem optužnice počelo suđenje ministru Cikotiću
Tužiteljstvo BiH ga tereti za pogodovanje firmi “Scout” iz Hrvatske pri kupovini rashodovanog/zastarjelog oružja, municije i vojne opreme

 

 

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti BiH, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u periodu kada je obnašao dužnost državnog ministra odbrane.

 

Tužiteljstvo BiH ga tereti za pogodovanje firmi “Scout” iz Hrvatske pri kupovini rashodovanog/zastarjelog oružja, municije i vojne opreme.

 

Optužnica Cikotića tereti da je od 30. oktobra 2009. do 12. jula 2011. godine, u svojstvu ministra odbrane BiH, po prethodnom dogovoru s, u međuvremenu preminulim pomoćnikom ministra odbrane BiH T. R. i drugim njima poznatim osobama, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke/zamjene robe, četiri rješenja o isporuci municije, te zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključenih između ranije entitetskih ovlaštenih organa i preduzeća SCOUT d.o.o., Zagreb.

 

Prema tužbenim navodima, optuženi je, zaključujući predmetne anekse i donoseći odluke i rješenja, smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo teže prodati na tržištu ,istovremeno, uvećavajući određene količine naoružanja i municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu.

 

Kako se u optužnici nadalje navodi, Cikotić je na taj način udovoljavao zahtjevima preduzeća SCOUT d.o.o. Zagreb, bez da je prethodno izvršio odgovarajuće provjere o osnovanosti takvih zahtjeva, te omogućio sticanje imovinske koristi drugome u ukupnom novčanom iznosu od najmanje 4,11 miliona KM i prouzrokovao štetu Budžetu BiH u iznosu od najmanje 9,7 miliona KM.

 

Zastupnik optužnice, tužitelj Mladen Furtula naveo je u uvodnoj riječi kako će se dokazati da je optuženi počinio krivično-pravne radnje koje su opisane u optužnici.

 

Naveo je, također, kako je optuženi potpisivao nove anekse ugovora, u kojima se roba mijenja i koji nisu u skladu sa ranijim ugovorima, ustvrdivši da postoje slučajevi gdje ministar donosi odluke o zamjeni robe i prije zvaničnog zahtjeva spomenute firme.

 

Tužitelj je dodao kako optuženi zaključuje anekse bez da je prethodno tražio saglasnost Predsjedništva BiH, najavljujući kako će vještak vojne tehnologije ukazati na razlike opreme koja je prodana i koja se različito navodi u spomenutim aneksima.

 

Odbrana u ovoj fazi postupka nije iznosila uvodnu riječ, te je branitelj optuženog, advokat Fahrudin Ibrišimović kazao kako smatra da je optužnica komplicirana i nejasna, kao i da ne može shvatiti koje se radnje stavljaju na teret njegovom branjeniku.

 

Inače, optuženi Cikotić izjasnio se da nije kriv po optužnici Tužiteljstva BiH na ročištu održanom u Sudu BiH 21. januara.

 

Kako je najavljeno, dokazni postupak u ovom predmetu trebao bi početi, saslušanjem prvih svjedoka optužbe u nastavku suđenja, zakazanog za 22. februar.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još