Amerikanci razočarani

Donesena konačna odluka o najvećem skandalu na ZOI u Pekingu: Završilo ročište protiv 15-godišnje klizačice

Sport14.02.22, 10:51h

Donesena konačna odluka o najvećem skandalu na ZOI u Pekingu: Završilo ročište protiv 15-godišnje klizačice
Nakon odluke CAS-a oglasio se i Olimpijski odbor Sjedinjenih Američkih Država (USOPC)

 

 

 

Sportski arbitražni sud (CAS) završio je ročište protiv 15-godišnje klizačice Kamile Valieve koja je uoči Zimskih olimpijskih igara bila pozitivna na zabranjenu supstancu, a konačna odluka o tinejdžerici objavljena je danas i prema njoj ruskoj senzaciji dozvoljen je nastavak takmičenja u Pekingu.

 

Favoritkinja za zlatnu medalju

 

Odluka je stigla samo dan prije takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji u kojem je Valieva favoritkinja za zlatnu medalju, prenosi SN.

 

Prilikom objave CAS je Valievu zbog njene dobi naveo kao "zaštićenu osobu" pod kodeksom Svjetske antidopinške agencije (WADA). Također je navedeno da mlada Ruskinja nije bila pozitivna u Pekingu i da bi donošenje suspenzije za vrijeme Igara izazvalo "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima".

 

Presuda je stigla nakon što je tročlano vijeće CAS-a u nedjelju održalo hitno ročište u kineskoj prijestolnici. Sastanak je to koji je trajao do kasno u noć i na kojem je i sama Valieva svjedočila preko video veze.

 

RT.com navodi da je Međunarodni olimpijski odbor još ranije rekao da će prihvatiti svaku odluku CAS-a

 

Valieva je 25. decembra na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest sedmica kasnije čime joj je bilo omogućeno da se takmiči na ZOI u Pekingu i u ekipnom takmičenju osvoji zlato. Tek se dan kasnijesaznalo za njen pozitivan test. Iz CAS-a su se pozvali i na tu činjenicu navodeći da postoje "ozbiljni problemi" u vezi s "nepravovremenom obavijesti" rezultata što je, između ostalog, omelo Valievu da uspostavi pravnu odbranu.

 

Što će biti s ruskim ekipnim zlatom?

 

Dodjela medalja još je ranije odgođena upravo zbog slučaja mlade Valieve, a u odluci CAS-a navedeno je da nije zatraženo ispitivanje pravnih posljedica u vezi tog rezultata te da će se "takva pitanja preispitati u drugim postupcima".

 

Nakon odluke CAS-a oglasio se i Olimpijski odbor Sjedinjenih Američkih Država (USOPC):

 

- Razočarani smo porukom koju šalje takva odluka. Sportaši moraju znati da se bore i da svi imaju iste šanse. Nažalost, danas je to pravo zanijekano. To izgleda kao novo poglavlje sustavnog i generaliziranog prezira Rusije prema čistom sportu", stoji u priopćenju kojeg je potpisala predsjednica USOPC-a Sarah Hirshland.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORRTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!