VIDEO/ 'okupljanje u bužimu nije spontano'

Dodik tvrdi da su mu Amerikanci rekli: 'SDA okuplja svoje ratne veterane, hoće BiH samo za muslimane!'

Front13.02.22, 17:24h

Dodik tvrdi da su mu Amerikanci rekli: 'SDA okuplja svoje ratne veterane, hoće BiH samo za muslimane!'
- Okupljanje u Bužimu očigledno da više nije spontano ili neka puka reakcija na nešto. To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije - naglasio je Dodik

 

 


Mi znamo da SDA okuplja svoje ratne veterane, pokušava ih mobilizovati i naravno pokušava ih organizovati u nekoj zabludnoj priči o tome da eventualno nešto će trebati. Neće ovdje biti nikakvog rata - rekao je za RTRS Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

 


- Okupljanje u Bužimu očigledno da više nije spontano ili neka puka reakcija na nešto. To je nešto što je organizovano, to je neka podmukla aktivnost koja je očigledno na prostoru čitave Federacije - naglasio je Dodik.


On je poručio da se ovdje radi o političkom nastojanju muslimanskog nacionalizma, oličenog u SDA, i da okuplja sve njihove političke partije, bez obzira da li je to desnica, centar ili ljevica, koji nastoje da promovišu ključnu ideju o jednoj državi za jedan narod, BiH samo za muslimane.


- I zato ova priča o građanskom uređenju, to nije uopšte bezazlena priča. Po principu takvog uređenja mi bi kao Srbi bili svedeni ovdje na građansku manjinu koja bi navodno trebalo da ima neka svoja prava. Ne, mi smo ovdje suvereni. Ova Republika je suverena, vlasništvo Srba ovdje i drugih ljudi koji tu žive, ali većinom su tu Srbi i mi ne želimo da izgubimo naš status, ne želimo da izgubimo naše političke instrumente, da se borimo za očuvanje i razvoj Republike Srpske - rekao je Dodik.


On je podvukao da od reakcije međunarodne zajednice nema ništa.


- Međunarodna zajednica je na fonu muslimanskog ekstremizma ovdje. Htjela ili ne, ono što čini administracija SAD-a ili briselska administracija, oni naravno imaju svoja objašnjenja za to, ali stvarajući priču o centralnoj Bosni, stvaraju unitarnu državu u kojoj bi trebalo da bude država za jedan narod i za jednu većinu - istakao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH ističe da su mu to rekli kada je jednom bio u State Departmentu sa tadašnjim zamjenikom državnog sekretara.


- Znači jedna od tri, četiri najvažnije funkcije u Americi, poručio mi je  da se ja moram naviknuti da BiH ima većinski narod koji se zove Bošnjaci, muslimani, i da oni imaju pravo na tu zemlju, a da će on nama garantovati upravo ovo - manjine. I zato smo mi ovdje u borbi svih ovih 20 godina. I zato je važno da budemo okupljeni, da Republika Srpska pokaže svoju volju svakih izbora. Ovo je učinila propaganda, prije svega zapadna, kako su izbori neko davanje. Ne, izbori su uvijek očuvanje naše Republike. Da nije bilo volje naroda, ova Republika davno ne bi postojala - zaključio je Dodik.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 150

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još