NEUGODNOSTI, PRIJAVE, NOVČANE KAZNE

Da vas ne vrate sa granice: Detaljno uputstvo - šta građani BiH mogu unijeti u Hrvatsku bez carine?

Hronika12.02.22, 14:48h

Da vas ne vrate sa granice: Detaljno uputstvo - šta građani BiH mogu unijeti u Hrvatsku bez carine?
Ukoliko želi platiti carinu, osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u Hrvatskoj može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarilosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva

 

 

                     


Građani Hrvatske i BIH, posebno oni iz pograničnih područja zabrinuli su se da više neće moći na granici tražiti povrat PDV-a, odnosno hoće li carina jedne države javiti carini druge zemlje da je naplaćen povrat PDV-a što bi otvorilo mogućnost dodatnog naplaćivanja taksi za istu robu.


- Vi kao fizička osoba imate pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih taksi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici. Sravnavati će se izvozi i uvozi roba, prije svega se misli na pošiljke u kamionima i šleperima, ono što u jednoj zemlji bude registrirano da je izašlo, mora u drugoj zemlji biti registrirano da je ušlo – pojasnio je glasnogovornik UNO BIH Ratko Kovačević za Pogled.ba.


Iako se najnovijim memorandumom za građane koji putuju u ili iz BIH ništa nije promijenilo, vrijedi napomenuti što se (ne) smije nositi preko granice kako bi se izbjegle neugodnosti te u konačnici novčane kazne i prekršajne i kaznene prijave.


Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i akciza odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje 2.200,00 kuna po putniku u cestovnom prijevozu odnosno 1.100,00 kuna za putnike mlađe od 15 godina. Osim toga putnici bez plaćanja carine, PDV-a i akcize u RH mogu unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.


Jedan litar alkohola s udjelom alkohola većim od 22%, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% i manje. Vina se mogu unijeti četiri litra, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina. Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim rezervoarima za rezervno gorivo.


Međutim, ukoliko želi platiti carinu, osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u Hrvatskoj može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarilosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.


Carinski službenici vrše službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio ličnog prtljaga putnika iz trećih zemalja.


Vina se mogu unijeti četiri litra, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina. Dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog porijetla kao što su med i jaja ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova. Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.


Za ličnu upotrebu je dopušteno unijeti u Hrvatsku, hljeba, kolača, tosta, keksa i vafla, čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50 % prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa, piše Hayat.


Pročitajte još:

NI UŽINA SE NE SMIJE PRENIJETI PREKO GRANICE/ Hrvatski carinik otkrio im 'krijumčarenu robu': Vratili ih u BiH zbog 4 banane, 4 jabuke i pola sirnog namaza

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još