Svi su znali za kriminal i zatvorili oči

Počelo je nakon smrti Šefika Loje: Kako je sistematski uništavan nekadašnji gigant - Fabrika duhana Sarajevo?!

Biznis Klub11.02.22, 19:31h

Počelo je nakon smrti Šefika Loje: Kako je sistematski uništavan nekadašnji gigant - Fabrika duhana Sarajevo?!
Godine 2013. , nakon smrti Šefika Loje, tadašnjeg direktora FDS-a, fabrika se počela pripremati za trenutno stanje u kojem se nalazi

 

 

 


Nadzorni odbor Fabrike duhana Sarajevo donio je odluku da ova kompanija nakon 142 godine prestaje s radom 31. marta. Iz Sindikata duhanske proizvodnje navode da će veliki broj radnika ostati bez posla te da najveću odgovornost za trenutno stanje snose Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i uprava Fabrike duhana Sarajevo.

 


Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata duhanske industrije kazao je za N1 da mnogi radnici imaju problema s obzirom na to da se većina njih bori na sudovima sa tužbama.


- Tužbe još nisu do kraja dovedene, a dobili su informaciju da se Fabrika duhana Sarajevo gasi. Dakle, pokušavamo tražiti neki izlaz. Maloprije me sindikalni povjerenik zvao iz FDS-a i koji kaže da mu nedostaje sedam mjeseci da se penzioniše i on je prihvatio da sam sebi plaća doprinose. Njegova tužba je na sudu i ona traje već preko godinu, a osim toga jedan broj radnika vodi i sudske procese koji su još u postupku. Svi preostali radnici kojima nije ranije dat otkaz, a riječ je o oko 150 osoba, i ovih dana se vode razgovori vezano za utvrđivanje visine otpremnine. Samo njih petoro-šestoro iz Uprave će ostati kako bi radili na pripremi za postupak likvidacije - rekao je Avdagić.


Dalje je kazao da se 2013. godine, nakon smrti Šefika Loje, tadašnjeg direktora FDS-a, fabrika počela pripremati za trenutno stanje u kojem se nalazi.


- Tada je direktor Edin Mulahasanović, koji je naslijedio Loju, pokušao da sindikat na čijem sam ja čelu potpuno potisne iz FDS-a. Pokušavao sam nekoliko puta ući sa sindikalnim povjerenikom, da održimo sastanak te nastavimo onaj sindikalni kontinuitet koji je bio za vrijeme direktora Loje. Meni je fizički bio zabranjen ulaz u FDS i tada nastaje veliki mobing sindikalnog povjerenika, tada aktuelnog Aziza Brdića. I kada je bio zakazan sastanak za njegovu smjenu, Edin je naredio da niko od radnika ne može izaći kroz kapiju već da svi moraju doći na taj sindikalni skup. Kada sam vidio u kojem to pravcu ide i šta se može očekivati, izašao sam za govornicu i rekao da će ako se nastavi upravljačka politika kakva je sada aktuelna, doživjeti već sudbinu Fabrike duhana u Mostaru, koja je nažalost već bila zatvorena. I od 2013. godine do danas to se desilo i u Sarajevu zahvaljujući tom ‘žutom sindikatu’ koji je formiran i koji je podržavao sve ove radnje - pojasnio je Avdagić.


Naglasio je da sve federalne vlade koje su se smjenjivale nakon smrti direktora FDS-a Šefika Loje ne mogu tražiti amnestiju da nisu odgovorne za ovo što se desilo.


- Svi oni snose dio odgovornosti i sa manjim procentrom upravljačke strukture kroz dionice u FDS-u oni su kreirali kadrovsku politiku. Nikad Edin ne bi bio direktor da nije dobio podršku federalne vlade. Dakle, federalna vlada ovdje snosi najveću odgovornost, a nažalost, ova zadnja je doživjela sudbinu da se za vrijeme njenog mandata FDS gasi. Dakle, kada je Vlada prodala svoj paket, tada je fabrika već bila završena iz razloga što je novoformirana, kako kažu radnici, fiktivna firma u Beču, a koja nije imala novaca, posudila ga i njime kupila državni kapital i dokupi dionice od malih dioničara do 100 posto. A Edin je imao veze s tom firmom, on je bio menadžer i osoba koja je bila ‘isturena’ među svim tim snagama unutar i izvan fabrike. U ovome svemu vidimo odgovornu federalnu vladu, ona je prodala kontrolni paket, ali je morala sačuvati FDS po cijenu da je bila u tako teškoj situaciji da diže kredite - mišljenja je Avdagić.


Naveo je i nekoliko razloga zbog kojih je Fabrika duhana Sarajevo trebala biti sačuvana.


- Prvo, imamo povratničku populaciju koja je imala tradiciju proizvodnje duhana. FDS je, dakle, mogao zaposliti na hiljade povratnika da prerađuju duhan kako na tržištu BiH, tako i tadašnje Jugoslavije i dalje, jer su ga izvozili, i to znam zato što sam radio u FDS-u. Tu je zatim i taj ekonomski aspekt. Mi smo prodali tržište, a njegova cijena je preko milijardu KM. Mi nemamo našu proizvodnju već ćemo sve cigare uvoziti. Mi smo prodali tržište, prodat je brend. Sada FDS nema nijednu svoju cigaru u proizvodnji, a prije su bile Drina, Aura itd. Tvrdu bijelu Drinu je isto tako prodala i samo u malim količinama je proizvodila meke uz odobrenje novog vlasnika Fabrike duhana Sarajevo - poručio je Avdagić.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još