VIDEO/ Ekonomski analitičar o rastu cijena i apsurdnoj raspodjeli

Hadžić: Kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji, a u Sarajevu po 800 djece više?

Biznis Klub10.02.22, 11:19h

Hadžić: Kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji, a u Sarajevu po 800 djece više?
Ekonomija je danas bitno drugačija nego 2016. Ostali smo bez velikog broja stanovnika. Naša se ekonomija danas oporavlja od pandemije Covid-a. Problem tih zakona je upravo tzv. neutralni efekt – jedne poreze ćemo smanjiti, a druge povećati. I šta smo dobili s tim? Nama treba bezuslovno smanjenje poreskog opterećenja, smatra Hadžić

 

 

Gost ovosedmičnog izdanja „Crvene olovke“ je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

 

Na početku razgovora Hadžić je istakao da BiH kao država uopće nema jasno postavljene ekonomske ciljeve:

 

– Kad imamo jasan i mjerljiv cilj, onda se koriste instrumenti ekonomske politike. Smanjiti nezaposlenost, otvoriti toliko i toliko preduzeće… Ali pošto mi nemamo nikakav cilj ni strategiju, nego nam je ekonomija na autopilotu, onda imamo i takve rezultate – navodi Hadžić.

 

Ekonomski ciljevi

 

Hadžić ističe kako razmišljanje vlasti u BiH prije svega ide u pravcu podmirivanja budžetskih kategorija.

 

– Najbolji vam je primjer vezano za primjer porodiljskih naknada. Kanton Sarajevo je hrabro napravilo taj korak, uvelo porodiljske naknade i odmah je došao napad iz drugih kantona kako Sarajevo to radi jer ima ponder 2, čime porodilje u drugim kantonima navodno postaju diskriminirani. Ali kada pogledate strukturu budžeta, vidjet ćete da i u drugim kantonima rastu prihodi. Tako se u Tuzlanskom kantonu prihod od PDV-a povećao za 61 milion, ali za gotovo isti iznos su povećani izdaci za naknade budžetskih korisnika. Problem ovdje nije u novcu, nego u prioritetima. Svake godine ubiremo više poreza. Zašto to ne osjete građani, zašto ne osjete penzioneri? Zato što vlast ovdje ima prioritete da se povećaju budžetski izdaci – navodi Hadžić.

 

Rast cijena

 

Ekonomist ističe da je Zakon o porezu na dohodak koji je predložila Novalićeva Vlada zastario.

 

– Ekonomija je danas bitno drugačija nego 2016. Ostali smo bez velikog broja stanovnika. Naša se ekonomija danas oporavlja od pandemije Covid-a. Problem tih zakona je upravo tzv. neutralni efekt – jedne poreze ćemo smanjiti, a druge povećati. I šta smo dobili s tim? Nama treba bezuslovno smanjenje poreskog opterećenja.

 

Hadžić je upozorio kako je MMF krajem prošle godine upozoravao da će doći do vrtoglavog povećanja cijena, ali da vlasti u BiH na to uopće nisu reagirali.

 

– Mi ne možemo više zaustaviti inflaciju, ali možemo pomoći građanima da njene posljedice budu manje. Npr., možemo uvesti privremenu suspenziju naplata akciza na gorivo, to je trideset feninga po litru. Ukinite porez na dohodak na plate na 1.000 KM. Penzionerima uskladite penzije sa stvarnim rastom troškova života, prije svega s rastom cijena hrane – ističe Hadžić.

 

„Crvena olovka“ emitirat će se večeras na Avaz TV s početkom u 20:00.

 

Apsurdna raspodjela


Hadžić je prokomentirao i nedavnu odluku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da se prilikom raspodjele budžetskog novca smanji ponder Kantonu Sarajevo.

 

– Ključni kriteriji za raspodjelu unutar FBiH su broj stanovnika i broj učenika osnovnih i srednjih škola. Na papiru je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji, ali kako je moguće da Kanton Sarajevo svake godine ima po 800 više djece? Sada tu dolazimo apsurdnosti – raspodjelu vršimo na osnovu podataka koji možda nisu stvarni. Krajnja potrošnja bi trebao biti krajnji kriterij za raspodjelu prihoda – smatra ekonomist.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još