Nastavak suđenja u predmetu 'Novalić i ostali'

Inspekciji nejasno kako je izabrana 'Srebrena malina' za nabavku respiratora: 'Nismo našli komunikaciju sa ponuđačima'

Hronika09.02.22, 15:36h

Inspekciji nejasno kako je izabrana 'Srebrena malina' za nabavku respiratora: 'Nismo našli komunikaciju sa ponuđačima'
Nismo našli komunikaciju FUCZ-a sa ponuđačima… Nije vršena korespondencija i ne možemo utvrditi na koji je način ova izabrana kao najbolja ponuda, rekla je Znahor, koja je bila federalni budžetski inspektor

 

 

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da inspekcijom u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) nije moglo biti utvrđeno na osnovu čega je “Srebrena malina” izabrana kao najbolji ponuđač za nabavku respiratora.

 

Jelena Znahor kazala je da su ona i koleginica inspekcijom utvrdile kako je FUCZ u pogledu ponude “Srebrene maline” prekršila zakon kod trošenja budžetskih sredstava.

 

“Nismo našli komunikaciju FUCZ-a sa ponuđačima… Nije vršena korespondencija i ne možemo utvrditi na koji je način ova izabrana kao najbolja ponuda”, rekla je Znahor, koja je bila federalni budžetski inspektor.

 

Ona je saslušana kao stručno lice na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević.

 

Znahor je kazala da je inspekcijski nadzor izvršen u novembru 2020. na zahtjev Tužilaštva, a po nalogu koji je potpisala ministrica Miličević. Ona je navela da je zbog kratkoće vremena fokus bio na respiratorima i ugovoru sa “Srebrenom malinom”, te da su ona i koleginica tražile u FUCZ-u da im o tome predoče svu dokumentaciju.

 

Svjedokinja je rekla da su pronašli devet ponuda za respiratore, od kojih je ponuda “Srebrene maline” bila posljednja. Napomenula je da su neke ponude već bile izuzete u okviru postupka i da su samo konstatovale o kojim ponudama se radi.

 

Ona je kazala da je ugovor o nabavci respiratora sačinjen na osnovu ponude od 2. aprila, koja nije bila protokolisana, a da je rok za isporuku bio do 15. aprila, te da je bila predviđena mogućnost jednostranog raskida.

 

“Ne znamo da li je utvrđen bonitet pravnog lica… koliki je kapital, da li je sposoban da nabavi… Samo smo imali ponudu ‘Srebrene maline’ za ACM respiratore i ugovor”, rekla je Znahor.

 

Ona je navela da je na obrascu kojim je izvršeno trezorsko plaćanje bio naznačen predračun.

 

“Ne znam o kojem se predračunu radi, jer ga nismo imale na raspolaganju”, kazala je svjedokinja.

 

Dodala je da je na obrascu stajao datum 2. april, a da je plaćanje izvršeno 3. aprila.

 

“Samim tim što je stajao 2. 4., izazvalo je sumnju, jer tad nije postojao ugovor”, rekla je Znahor, dodavši da se 2. april pojavljuje i u drugoj knjigovodstvenoj dokumentaciji.

 

Na pitanja Solakove Odbrane, svjedokinja je potvrdila da neke ponude nisu imale podatke o roku isporuke. Braniteljicu Marselu Bajramović je interesovalo da li zna da li je FUCZ ostvarivala telefonske kontakte sa ponuđačima, na šta je Znahor kazala da je inspekcija rađena na osnovu dokumentacije.

 

“Na osnovu čega je vršena analiza? Na osnovu telefonskih kontakata? To mi je nejasno”, rekla je svjedokinja.

 

Braniteljica je na to kazala da nijedna ponuda nije sadržavala količinu respiratora i rok isporuke kao ona od “Srebrene maline”. I druge Odbrane ispitivale su svjedokinju o ponudama, a optuženi Hodžić je pitao: “Kako od silnih analiziranja niste shvatili da je ponuda ‘Srebrene maline’ bila najbolja?”

 

Svjedokinja je rekla da ona nije vršila vrednovanje ponuda i da je to trebalo da uradi FUCZ, ponavljajući da inspekciji nije predočena nikakva korespondencija sa ponuđačima ni analiza ponuda.

 

U vezi sa pitanjima Odbrane o spornom datumu, Znahor je kazala da ona nema pristup trezorskom obrascu za plaćanje, kao i da ne zna da li je obrazac prvo popunjen radi unosa novog transakcijskog računa “Srebrene maline”.

 

Rekla je i da ne zna da li se u trezorskoj aplikaciji može nešto mijenjati, navodeći da se po tom pitanju može angažovati vještak.

 

Suđenje se nastavlja 11. februara.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 41

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još