Iz DEPO Arhiva/ In memoriam... MARKO BRECELJ U PRIJATELJSKOJ OFANZIVI NA BIH

Ne mislim da je Jugoslavija bila med i mlijeko, ali šta da mislim o EU i našim državicama u kojima je ostao samo donji veš?!

Kultura05.02.22, 16:22h

Ne mislim da je Jugoslavija bila med i mlijeko, ali šta da mislim o EU i našim državicama u kojima je ostao samo donji veš?!
Povodom smrti velikog umjetnika, DEPO Portal podsjeća na ovaj događaj od prije deset godina...

 

U novembru 2012. godine kroz Banjaluku, Mostar i Sarajevo u svojoj prijateljskoj ofanzivi nazvanoj "Žrtvama ljubitelja životinja Tour 2012", u tehnički i moralno besprijekornom kršu, proputovao je legendarni slovenački kantautor i konceptualni umjetnik, rođeni Sarajlija, Marko Brecelj.


O turneji kroz bh. gradove i stečenom iskustvu, krizi EU, Jugoslaviji koja je bila daleko napredniji koncept od Evrope danas, revoluciji, fašizmu..., tada je govorio za DEPO TV.


Povodom smrti velikog umjetnika, DEPO Portal podsjeća na ovaj događaj od prije deset godina...

 

Razgovarao: Đorđe KRAJIŠNIK

 

Tokom boravka u našem glavnom gradu nekadašnji frontmen kultnog benda Buldožer Marko Brecelj održao je niz veoma zanimljivih umjetničkih performansa predstavljajući svoj "meki terorizam" i pokušavajući demonstrirati kako se nenasilnim metodama boriti protiv sveprožimajućih pošasti neoliberalnog kapitalizma.

 

Brecelj je danas predsjednik nevladine udruge Društvo umjerenog napretka, vođa neparlamentarne stranke Akacija i voditelj Omladinskoga kulturnog i socijalnog centra (MKSC) u Kopru.

 

Marko Brecelj

 

U razgovoru za DEPO PORTAL ovaj nepatvoreni umjetnik govori o svojoj turneji kroz bosanskohercegovačke gradove, iskustvu koje je na ovom proputovanju stekao, krizi Evropske unije, pojašnjava zašto je Jugoslavija kao unija država bila napredniji koncept od onoga koji danas dominira u Evropi, te se osvrće na revolucije, fašizam i druge aktuelne društvene ali i životne teme.

 

Pogledajte VIDEO INTERVJU!

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/snimatelj: A.Beganović;montažer: J. Korjenić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!