Naučnici s Oxforda objavili

U Nizozemskoj otkrivena nova, visokozarazna varijanta HIV-a

Lifestyle04.02.22, 08:29h

U Nizozemskoj otkrivena nova, visokozarazna varijanta HIV-a
Varijanta se vjerovatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Nizozemskoj, prema znanstvenicima, ali se počela povlačiti oko 2010.

 

 

Oksfordski znanstvenici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se skrivala desetljećima u Nizozemskoj i koja izaziva brže propadanje imunosnog sustava, javlja Hina, a prenose mediji.

 

Njihova analiza, objavljena u četvrtak u časopisu “Science”, pokazala je da su pacijenti zaraženi “VB varijantom” imali u krvi 3,5 do 5,5 puta višu razinu virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunosnog sustava.

 

No, smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje djelotvorni moderni lijekovi.

 

Studija je pokazala da su, nakon početka liječenja, osobe s varijantom VB imale sličan oporavak imunosnog sustava i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a. “Nema razloga za uzbunu zbog ove nove varijante virusa”, rekao je epidemiolog iz Oxforda Chris Wymant, voditelj studije, za AFP.

 

Varijanta se vjerovatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Nizozemskoj, prema znanstvenicima, ali se počela povlačiti oko 2010.

 

Budući da moderno liječenje djeluje na tu varijantu znanstvenici smatraju da široko rasprostranjeno liječenje HIV-a u Nizozemskoj nije pridonijelo evoluciji virusa.

 

Ističu da su rana detekcija zaraze i liječenje presudni. “Naši nalazi naglašavaju važnost preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da pojedinci izloženi riziku zaraze HIV-om imaju pristup redovnom testiranju kako bi se omogućila rana dijagnoza, nakon čega odmah slijedi liječenje”, rekao je koautor studije Christophe Fraser s Oxforda.

 

Istraživanje je također potvrdilo teoriju da virusi mogu evoluirati kako bi postali virulentniji, što je raširena hipoteza za koju nije pronađeno mnogo potvrde u stvarnom svijetu. Delta varijanta novog koronavirusa bila je jedan takav nedavni primjer.

 

Otkriće varijante HIV-a bi stoga trebalo biti upozorenje da nikada ne bismo smjeli biti previše samouvjereni u vezi s tvrdnjom da će virusi evoluirati samo da bi postali blaži“, rekao je Wymant AFP-u. Tim je ukupno pronašao 109 osoba zaraženih varijantom VB, od kojih samo četiri žive izvan Nizozemske, ali još uvijek u zapadnoj Europi.

 

500 mutacija

 

Virus HIV-a stalno se razvija, toliko da svaka zaražena osoba ima malo drugačiju verziju. VB varijanta ima preko 500 mutacija. “Pronalaženje nove varijante je normalno, ali pronalaženje nove varijante s neuobičajenim svojstvima nije – posebno one s povećanom virulentnošću”, objasnio je Wyman.

 

Znanstveni tim prvo je identificirao varijantu VB u 17 HIV pozitivnih pojedinaca analizirajući podatke iz projekta BEEHIVE, inicijative za prikupljanje podataka i analizu u Europi i Ugandi. Budući da je 15 od 17 iz Nizozemske, proučili su podatke 6700 HIV pozitivnih Nizozemaca, identificirajući još 92 s tom varijantom.

 

Prvo pojavljivanje varijante VB pronađeno je kod osobe kojoj je zaraza dijagnosticirana 1992., a imala je ranu verziju varijante, dok je najstarije otkriće kod osobe zaražene 2014.

 

Drugi znanstvenici otada su pronašli nove osobe s tom varijantom kod kojih je zaraza dijagnosticirana nakon 2014.

 

Liječnici obično mjere pogoršanje imunosnog sustava, izazvano zarazom HIV-om, praćenjem pada CD4 T-stanica, koje su meta virusa HIV-a i ključne su za zaštitu od zaraze.

 

Kod pacijenata inficiranih varijantom VB smanjenje broja CD4 dogodilo se “dvaput brže u usporedbi s drugim varijantama, što ih je izložilo riziku razvoja simproma AIDS-a mnogo brže“, rekli su znanstvenici. Osim povećanog utjecaja na imunosni sustav, tim je također utvrdio da je varijanta VB zaraznija. Do tog su zaključka došli nakon usporedbe različitih verzija varijante VB dobivenih od zaraženih pacijenata.

 

Činjenica da su te verzije bile toliko slične sugerira da je virus brzo prešao s jedne osobe na drugu – prije nego što je mogao nakupiti mnogo mutacija.

 

‘Presudno’ je rano dijagnosticirati i liječiti

 

“Budući da varijanta VB prouzrokuje brži pad snage imunosnog sustava, tim je važnije što prije dijagnosticirati i započeti liječenje”, navodi se u priopćenju znanstvenog tima. “To smanjuje vrijeme koje HIV ima na raspolaganju da ošteti imunosni sustav i ugrozi njihovo zdravlje”, dodao je Fraser.

 

Fraser je glavni istraživač projekta BEEHIVE, koji je pokrenut 2014. kako bi prikupio podatke o tome kako mutacije HIV virusa utječu na težinu bolesti.

 

Prethodno se smatralo da se te razlike uglavnom odnose na snagu imunosnog sustava pacijenata. Znanstvenici su rekli da ne mogu identificirati koja je genetska mutacija u VB varijanti uzrokovala njezinu virulenciju, ali se nadaju da će buduće studije to moći.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!