Obraćanje u NSRS

Čović: SDA je partner iz nužde... Čuvajte RS, ali ostavite otvorena vrata za dva konstitutivna naroda... Vratite se u institucije BiH

Front01.02.22, 15:48h

Čović: SDA je partner iz nužde... Čuvajte RS, ali ostavite otvorena vrata za dva konstitutivna naroda... Vratite se u institucije BiH
Možda nije korektno da to kažem, ali Palmer je prije svakog sastanka kazao sjeli smo da riješimo pitanje sva tri konstitutivna naroda sukladno sporazumu iz Mostara, kazao je Čović

 

 

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović obratio se danas na posebnoj sjednici NSRS. Kazao je da mu je čast što danas govori u NSRS.

 

Kazao je da je danas došao kako bi kazao i neku riječ u ime onih malobrojnih Hrvata u RS.

 

"Međunarodni predstavnici su sugerirali gospodinu Izetbegoviću da se obrati s ove govornice i da nema boljeg mjesta do institucija BiH", kazao je Čović. 

 

Kazao je da se obraća i kao predsjedavajući Doma naroda PS BiH ali i kao predsjednik HNS-a i kao predsjednik HDZ-a.

 

"Ključna stvar je aktualni politički trenutak i to težište se prebacilo zadnjih deset dana na Izborni zakon. Jasno nam je svima da u BiH ne funkcionira ni izvršna, ni zakonodavna ni pravosudna vlast. Jasno nam je da BiH odavno već nije pravna država. I ono malo što funkcioniše predstavlja se kao u svoje ime, ili eventualno političke stranke", kazao je precizirajući primjerice segment vanjske politike. 

 

Čović je potcrtao da u ovo bremenito stanje nema drugog izlaza nego tražiti zajednička rješenja kroz razgovore.

 

On je kazao kako su stranke iz RS izbjegle odgovornost u vezi razgovora o Izbornom zakonu jer je potrebno pronaći "dogovor unutar FBiH jer je tamo problem".

 

Čović je i danas istakao kako se treba pridržavati Mostarskog sporazuma od 17. juna 2020. godine gdje je navedeno legitimno predstavljanje.

 

Govoreći o međunarodnim insitucijama Čović je istakao kako su doneseno 950 odluka različitog sadržaja da bi BiH funkcionirala. Neko je spomenuo nametnuta rješenja i zakone njih je 338 bez Inzkovog zakona. U tom vremenu odlukama visokih predstavnika 187 osoba je smijenjeno", kazao je Čović.

 

U jednom trenutku Čović je kazao kako "se došlo do Dejtona 2" te da je natkrovljujući element konstitutivnost. 

 

"Do kraja je došla do izražaja još jedna dimenzija četvrti narod – ostali. Najveći dio predstavnika iz Sarajeva je instistirao je da se može uvesti još jedan član Predsjedništva BiH i to bi podrazumijevalo brisanje konstitutivnih naroda. FBiH treba biti građanska država brojnijeg naroda i to ne možemo prihvatiti. Možda nije korektno da to kažem, ali Palmer je prije svakog sastanka kazao sjeli smo da riješimo pitanje sva tri konstitutivna naroda sukladno sporazumu iz Mostara.    

 

Mi nismo uspjeli napraviti Vladu FBiH, Vladu HNK. Mi nismo u koaliciji sa SDA. Partnerstvo smo morali napraviti iz nužde. Mi već drugu godinu ulazimo gdje nemamo budžeta na nivou BiH. Kako ne zasjedamo, jasno je da ne znamo ni kad ćemo ga imati. Ovo je prvi put da nema ni budžeta FBiH", kazao je Čović. 

 

Čović je ponovo govorio o separatizmu iz RS-a i izjednačio ga sa unitarizmom optužujući za takve težnje Bošnjake. 

 

On je kazao da se ne smije pasti u zamku i da izričaj rata neće biti nikad na dnevnom redu.

 

"Mi tražimo rješenje i sa sprskim i bošnjačkim narodom. Nikad na logici bit će nas dva protiv jedan. Imperativ je očuvati Ustav BiH, prevažan je Aneks 4 Dejtona. Otvarati pitanje Ustava BiH je krajnje rizično za sve odnose u BiH i tako ćemo nastupiti u ime hrvatskog naroda. Očuvati mir u BiH po svaku cijenu, nego da prebrojavamo žrtve. Na nama političarima je odgovornost da tražimo rješenje kroz dogovore. BiH može isključvio preživjeti kao zemlja tri konstitutivna naroda, vraćajući povjerenje, vi čuvajte RS, toliko ste emocija iznijeli ovdje svi vam na tome mogu zavidjeti. Ostavite dovoljno otvorena vrata za dva konstitutivna naroda koliko to pripada po Ustavu", kazao je. 

 

Na kraju je pozvao predstavnike iz RS-a da se vrate razgovoru u institucijama BiH gdje će najbolje zaštititi RS.

 

"Ja sam siguran da mi nemamo drugog puta nego sjesti i razgovarati u institucijama BiH. RS ćete najbolje zaštititi braneći je u institucijama BiH. Čini mi se da je pravo vrijeme da kroz izvršnu i zakonodavnu branite njene interese", dodao je Čović. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 134

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još