Esad Duraković/ Razgovori u toplom Neumu o Čovićevom studenom Naumu

Zašto šute Hrvati u Centralnoj Bosni pred zaglušujućom i retrogradnom političkom drekom HDZ?!


01.02.22, 13:50h

 

 

 

www.nap.ba

 

Jedna runda razgovora o Izbornom zakonu završena je ovih dana u Neumu. Navodno, bez rezultata. Međutim, određeni rezultati su ipak postignuti, i to oni koji su obećavajući za Čovićev segregacijski Naum (nije greška: Čovićev Naum!), ma koliko se činilo da takvih rezultata nema. Njegova i Palmerova strategija je vrlo lukava i uporno negativna po interese države BiH.

 

1. Pažnja domaće i međunarodne javnosti – i pažnja političara, naravno – ovim je maksimalno usmjerena na Izborni zakon u vrijeme kada su institucije države paralizirane, blokirane. Riječ je o pogrešnom, odnosno zlonamjernom preusmjeravanju političkog fokusa. Stoga su duboko u pravu, suštinski, one političke partije u BiH koje su odbile učešće u razgovorima o Izbornom zakonu dok se ne deblokiraju institucije države. Te partije su pravilno markirale problem i zauzele su pravilan stav u odnosu na samu bit države BiH. Zamagljuje se i frapantna činjenica da Visoki predstavnik nije odmah, automatski, poništio odluke Skupštine RS o povratu nadležnosti jer je bio dužan da to učini štiteći Daytonski sporazum. Istovremeno, ovim pregovorima odmiče se fokus sa sankcija nametnutih Dodiku i ostalima, što je takođe suštinski negativan učinak pregovora u Neumu o Čovićevu Naumu.

 

2. Niko više i ne spominje da HDZ u Čovićevom vlasništvu blokira Federaciju već skoro četiri godine – neimplementacijom izbornih rezultata. Bošnjački politički subjekti su dovoljno nemušti i nevješti da tu stravičnu činjenicu kapitaliziraju protiv Čovićevih potpuno nerazumnih zahtjeva.

 

3. Prema onome što se moglo čuti saopćeno je da su u Neumu približeni neki stavovi i da O NJIMA VIŠE NEĆE BITI PREGOVORA. Dakle, ide se korak po korak ka zadovoljenju Čovićevih zahtjeva. Lukava strategija, zar ne, gospodine Palmer?! 

 

4. Pogrešan je bio odlazak u Neum dok traje blokada i Države i Federacije. Još više bit će pogrešan nastavak razgovora dok se ne deblokiraju Država i Federacija i dok Visoki predstavnik ne reagira u skladu sa svojim mandatom: da proglasi pravno ništavnim odluke Skupštine RS o tzv. povratu nadležnosti jer i to suštinski poništava državnost BiH, zar ne gospodine Schmidt?!

 

5. Apsurdno je, politički naivno i krajnje štetno razgovarati o Izbornom zakonu u vrijeme kada se – naočigled svih – sistematski urušava država. Stvari treba postaviti obrnutim redom.

 

Na kraju, u danome kontekstu, želim iznijeti jednu poantu. 

 

Hrvati u Srednjoj Bosni velika su smetnja službenoj politici u Zagrebu za zaokruživanje „etničkog teritorija“ koji bi se u nekoj budućnosti mogao anektirati. Ja vjerujem da je Hrvatima u Centralnoj Bosni dobro, i želim da im bude dobro. Oni treba da ostanu tu – u najboljim oblicima saradnje, plodotvornog i prijateljskog života sa Bošnjacima. To je zemlja, zavičaj, tlo pod nogama i jednih i drugih. Hrvati su cijeloj BiH, pa tako i u Centralnoj Bosni sudbinski važni za Bošnjake (taj suživot je, koliko znam, bio i valjana zamisao Vašingtonskog sporazuma). Njihovim eventualnim iseljavanjem, postaje realnija mogućnost otcjepljenja dijela Hercegovine i, istovremeno, getoiziranje Bošnjaka. To su očigledne činjenice. I to nije u interesu ni Hrvata ni Bošnjaka. No ostaje nejasno, u najmanju ruku čudno, zašto se Hrvati iz tog dijela BiH ne oglase protiv aktualne politike HDZ, ovdašnjeg i onog tamošnjeg. Morali bi glasno i jasno artikulirati svoj interes o kome ovdje govorim.

 

Zašto šute (koliko mi je poznato) pred zaglušujućom i retrogradnom političkom drekom HDZ?!

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook