Austrijski list o političkoj krizi u BiH

'Der Standard' pregovore u Neumu uporedio s onima iz 1993. na nosaču aviona: Bilo je neuspješno tada, a i danas je

Front01.02.22, 10:04h

'Der Standard' pregovore u Neumu uporedio s onima iz 1993. na nosaču aviona: Bilo je neuspješno tada, a i danas je
Neke stranke nisu ni otišle u primorski grad jer su smatrale da je greška razgovarati o pitanju kao što je izborno zakonodavstvo usred prijetnji Milorada Dodika, lidera ultranacionalističke stranke SNSD-a, da će uništiti BiH, navodi se

 

 

"Der Standard", ugledni austrijski medij, u svojoj analizi osvrnuo se na protekle pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH koji su održani u Neumu.

 

U tekstu pod naslovom "Pokušaj postizanja dogovora o ustavnoj reformi u Bosni nije uspio" navodi se kako je format razgovora podsjetio na pregovore na britanskom nosaču aviona "Invincible" tokom rata u BiH 1993. godine. 

 

- I u to vrijeme pokušavalo se izolovati pregovaračke strane kako bi se razgovori priveli kraju. Bilo je neuspješno i tada, a i danas: u nedjelju su propali razgovori o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini - navodi se, između ostalog u tekstu.

 

der-standard

 

Dodaje se da se sadržajno radilo o izboru državnog Predsjedništva i sastavu drugog doma parlamenta. 

 

- Ali neke stranke nisu ni otišle u primorski grad jer su smatrale da je greška razgovarati o pitanju kao što je izborno zakonodavstvo usred prijetnji Milorada Dodika, lidera ultranacionalističke stranke SNSD-a, da će uništiti Bosnu i Hercegovinu.

 

Problem kredibiliteta

 

Dvoje pregovarača, navodi se dalje, Matthew Palmer, kojeg je poslao Donald Trump, i Angelina Eichhorst iz Evropske službe za vanjske poslove, već su izgubili kredibilitet kod bosanskih političara i diplomata jer su prije nekoliko godina predlagali zamijenu teritorija između Kosova i Srbije, što bi za Bosnu i Hercegovinu značilo katastrofu.

 

- Osim toga, tokom višemjesečnih pregovora postalo je očigledno to da ih je prvenstveno inicirala hrvatska nacionalistička stranka HDZ, koju je u institucijama EU podržavala sestrinska stranka HDZ u Hrvatskoj. HDZ u Bosni i Hercegovini godinama je svojim pravom veta blokirao neke važne institucije, kao i desetine zakona u Federaciji BiH - piše "Der Standard".

 

Poraz Zapada

 

Bečki list u nastavku tekta navodi da "ovom politikom opstrukcije ona želi osigurati ispunjenje njenih zahtjeva".

 

- Šef HDZ-a u BiH Dragan Čović je sada zaprijetio blokadom izbora u oktobru nakon neuspjelih pregovora. 

 

Austrijski politikolog i stručnjak za BiH Vedran Džihić poziva na povratak evropskim normama u međunarodnoj bosanskoj politici i sankcijama Dodiku. SAD su godinama donosile kaznene mjere, ali EU je nevoljna za to - navodi "Der Standard".

 

- Ako pustite Dodika da se tako povuče, to je poraz za Zapad - kaže Džihić, također povezivajući to s ukrajinskom krizom.

 

- Zato što je to više od smirivanja, dozvoljavate maltretiranje, nacionalizam i logiku militarizacije - zaključuje "Der standard".

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još