Intervju/ Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a

'Za nas Trojka nije upitna, ne znam za druge... Mogli bismo imati dva Hrvata u Predsjedništvu, a Čović ima mnogo alata za bojkot

Front31.01.22, 15:25h

'Za nas Trojka nije upitna, ne znam za druge... Mogli bismo imati dva Hrvata u Predsjedništvu, a Čović ima mnogo alata za bojkot
Pripremamo se za zajednički nastup i koaliciju nakon izbora, imamo otvorena pitanja, kao što je zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH. Mi ne razmišljamo o drugim opcijama. Da li razmišljaju naše kolege, to je pitanje za njih. Sve što odluče, mi prihvatamo, a u druge koalicije mi ne idemo, rekao je predsjednik Naroda i pravde

 

 

Izvor: Raport.ba

 

Razgovarao: Kenan Kešmer

 

Nakon što su neumski pregovori krahirali, ostali su još samo tragovi nade da bi se izmjene Izbornog zakona BiH mogle desiti.

 

Jedan od onih koji je dobio ili preuzeo odgovornost da pokuša osigurati još jedan krug pregovora je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

 

On je bio jedan od učesnika u pregovorima, i zanimljivo, jedan od rijetkih koji se javno referira o razgovorima koji su se odvijali. Glavni ‘pregovarači’ Dragan Čović i Bakir Izetbegović za sada – šute.

 

No, neumski pregovori imaju još jednu dimenziju koja se reflektira na odnose unutar koalicije Trojka, čiji je sastavni dio Konakovićev NiP. Koalicioni partneri SDP i Naša stranka imali su drugačije stavove, a sudeći prema saopćenjima, nisu baš odobravali Konakovićev odlazak u Neum. Legitimno je stoga pretpostavljati da ima šumova unutar koalicije koja trenutno vlada Kantonom Sarajevo.

 

Konaković za Raport iznosi svoj stav o tome, ali i otkriva detalje pregovora.

 

Je li uzdrmana Trojka? Neki čak najavljuju druge trojke ili četvorke?

 

Danas smo još sigurniji da je trebalo otići u Neum, nakon svega što smo vidjeli i nakon razgovora koje smo čuli i nakon prijedloga koji se baš tiču kvalitetnog pozicioniranja građanskog koncepta unutar političke scene. Ubijeđen sam da smo donijeli pravu odluku.

 

Potpuno pravo ima svaka stranka da izabere da li će ići ili neće, nisam zamjerio nikome, nisam personalno govorio, niti stranački zašto neko nije.

 

Jeste se čuli s koalicionim partnerima?

 

Ja sam odmah po zaključenju razgovora, iz auta, nazvao kolege Nikšića i Kojovića i jutros smo razgovarali. Prenio sam im sve, kakav je moj opći dojam i šta su opcije o kojima se razgovaralo.

 

Eksplicite odbijam bilo kakve pojave informacija da mi razmišljamo o novoj koaliciji, nama je jedino u šta čvrsto vjerujemo, bez dileme, ovaj koncept Trojke. Bez obzira na naše razlike, to je jedan od rijetkih koncepata koji garantuje da će u ovoj zemlji biti bolje. Nemamo dileme.

 

Ipak, bilo je raznih saopćenja, kritičkih, napadačkih…

 

Vidio sam neka saopćenja, stavove… S naše strane apsolutno ništa nije upitno. Pripremamo se za zajednički nastup i koaliciju nakon izbora, imamo otvorena pitanja, kao što je zajednički kandidat za Predsjedništvo BiH. Mi ne razmišljamo o drugim opcijama. Da li razmišljaju naše kolege, to je pitanje za njih. Sve što odluče, mi prihvatamo, a u druge koalicije mi ne idemo.

 

Vratimo se na pregovore. Izetbegović kaže da je iznenađen Vašim stavom. Čime tačno? Šta je očekivao?

 

To je super pitanje. Shvatio je Izetbegović, i veliki dio javnosti kojima je SDA slala poruke, kako smo mi disidenti i kako bismo mi uradili sve da nema SDA, pa čak i po cijenu procesa u državi. Ovo nije bio običan politički potez. Odlazak je nosio kritike i gubljenje političkog kredibiliteta. Mi na to nismo gledali, mi smo potvrdili i Izetbegoviću i svima drugima koliko nam je država važna, pa čak i ako gubimo političke poene, jer radimo stvar koja je važna za državu.
 

Njegovo iznenađenje me ne čudi, jer mi nemamo komunikaciju. On o nama ne zna puno stvari. Zapravo nas vidi onako kako mu te informacije serviraju ljudi oko njega, a oni ne vide realnu sliku.

 

Vi i Fahrudin Radončić ćete organizirati novi sastanak? Zna li se kad je to?

 

Vrlo je važno da mi ne možemo biti lideri ovog procesa. Još uvijek. Nakon izbora hoćemo. Mi sa Denisom Zvizdićem imamo kapacitet i učestvovat ćemo u procesu, ali SDA i HDZ su lideri ovih procesa. Mi smo se rastali tako da su SDA i HDZ opterećeni međusobnim odnosima, iz HDZ-a su rekli da ima prostora za nastavak, ako neko zakaže sastanak, a da to nije SDA. Bilo bi neodgovorno da ne pokušamo organizirati razgovor, jer bi time preuzeli krivicu što taj proces nije došao do kraja. Naša intencija jeste da tehnički okupimo ljude, ali dat ćemo nekoliko dana, porazgovarat ćemo s liderima, pa da vidimo ima li prostora. To ipak znači da naprave iskorak. Ako bude snage od HDZ-a, nije nam problem da se okupimo u nekoj od institucija BiH.

 

Ako toga nema, ne želimo raspirivati neke lažne nade, a akteri ne žele da razgovaraju.

 

Haj'mo prvo o onome što je kao dogovoreno. Kažu da su to tehničke izmjene. Možemo li onda očekivati da se bar to usvoji u Parlamentu BiH?

 

Nažalost, mislim da HDZ neće pristati da glasa o izmjenama izbornog zakona, protiv kojeg su svim svojim bićem, ako to ne bude paket. Čak mislim da velike stranke nemaju interes da se to usvoji, zato sam skeptičan. Mislim da će se sve to ipak povezivati s cjelokupnim paketom.

 

Izetbegović reče da je i izbor domova naroda dogovoren? Šta to znači i šta uopće donosi taj elektorski sistem koji je bio na stolu?

 

Ovdje je fokus na onom što je tražio HDZ. Ali, recimo ako se desi ono oko čega smo se složili, a to je izbor Doma naroda BiH tako što će se brisati etnički prefiks. Dakle, član Doma naroda BiH može biti Bošnjak iz RS, može biti Hrvat ili Ostali. Isto tako, iz ova dva kluba u FBiH može se u državni birati bilo ko. Činjenica da bi deset zastupnika u NSRS moglo izabrati svog predstavnika je važna.

 

Drugo, Finci bi se mogao kandidirati za Predsjedništvo BiH iz svoje izborne jedinice, Saša Magazinović, Predrag Kojović… Isto tako i u Hercegovini se otvara prostor, ako ne sad, a vjerovatno ne sad, ali u narednim godinama, da u Livnu pobijedi neko ko nije Hrvat. Sve to donose ove izmjene. Zamislite sutra u Dom naroda državni delegat iz RS dolazi voljom bošnjačkih i hrvatskih zastupnika. To bi svi podržali.

 

Gdje je tu problem zvani ‘Željko Komšić’?

 

Željko Komšić – ako većinski hrvatski narod bira svog predstavnika, na isti način, u istoj izbornoj jedinici, na istoj kampanji, bilbordima, na istim porukama, može ga izabrati dominantno glasačko tijelo koje ga je i do sada biralo. Paket nudi mnogo više.

 

Hoće li Čović to onda podržati? Znamo da je taj problem njemu ključni.

 

Mi govorimo o tome da bez dilema hrvatski narod izabere svog predstavnika, a da Bošnjaci odluče da ih npr. Komšić zastupa. Dakle dva Hrvata u Predsjedništvu BiH.

 

To zvuči čudno.

 

Da još malo zakompliciram. Mogao bi u budućnosti neki Bošnjak iz Sarajeva pobijediti u Hercegovini i biti ‘legitiman predstavnik hrvatskog naroda’, u slučaju ovih izmjena Ustava. Ako to hrvatski narod odluči, da ih predstavlja neki Šefik. Ovo sve donose izmjene. One neće to donijeti 2022. ali u budućnosti bi. To su izmjene Ustava za budućnost BiH. Ovo je sve pravno moguće.

 

U međuvremenu, Čović sve glasnije najavljuje blokade i bojkot.

 

HNS je u poziciji da bojkotuje, ne kažem da hoće, ne bi me iznenadilo da takvu odluku donesu, ako ovo krahira.

 

Šta bi to značilo, odnosno kako bi to izgledalo?

 

Implementacija izborne volje je onda upitna, jer ako oni ne izaberu ili izaberu malim brojem ili ne formiraju kantonalne skupštine, ne pošalju delegate u Dom naroda, ne formiraju izborne odbore… Imaju alata. Rano je govoriti o tome, ali ne bi me iznenadilo.

 

Hoće li ga Dodik u tome slijediti? Najavio je takvu mogućnost.

 

On ima drugi problem. Dovoljno je snažna opozicija u RS koja bi jedva dočekala takvu priliku i preuzela sve poluge. Njemu bi se onda pretresala imovina, legalno naravno.

 

HDZ je u prednosti jer je ugušio opoziciju, ne postoji pluralizam. Sumnjam za Dodika, a Čović ima povoljniju situaciju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 70

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još