VIDEO/ Kako je DF obmanuo javnost i svoje glasače

Sjećate li se kad nas je Komšić uvjeravao da ruši 'šestorku' i ulazi u koaliciju sa SDA zbog Izbornog zakona. Zašto onda nije u Neumu?!

Front28.01.22, 11:53h

Sjećate li se kad nas je Komšić uvjeravao da ruši 'šestorku' i ulazi u koaliciju sa SDA zbog Izbornog zakona. Zašto onda nije u Neumu?!
Komšić i njegov DF bili su do sada najglasniji u tome da se spriječi da HDZ odnosno Čović dobiju zakon po njihovoj mjeri koji bi im omogućio da svaki put izaberu svog kadra u Predsejedništvo BiH. No, Komšić je ovim potezom pogazio sam svoje riječi i de facto slagao javnost prije svega svoje glasače

 

 

 

Mukotrpni pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH jutros su nastavljeni u Neumu. Kako je već poznato u jedinom bh. gradu na moru su predstavnici stranaka SDA, HDZ, NiP i SBB. I to je to.

 

 

SDP, odnosno Nermin Nikšić, je već podavno iznio svoj stav da neće pregovarati o izmjenama Izbornog zakona dok Milorad Dodik blokira državne institucije i kani nastaviti sa otimanjem nadležnosti od države.

 

Pregovore je otkazao i DF Željka Komšića. Kako je saopćeno iz ove stranke, DF odbija pregovarati van državni institucija, u Neumu, u trenutku kada Dodik provodi secesionizam, a dok se sve radi kako bi se udovoljilo Draganu Čoviću i HDZ-u BiH.

 

Komšić i njegov DF bili su do sada najglasniji u tome da se spriječi da HDZ odnosno Čović dobiju zakon po njihovoj mjeri koji bi im omogućio da svaki put izaberu svog kadra u Predsejedništvo BiH.

 

No, Komšić je ovim potezom pogazio sam svoje riječi i de facto slagao javnost prije svega svoje glasače.

 

Predsjednik DF-a i trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH u maju prošle godine gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

 

 

Komšić je, između ostalog, govorio o tome zašto je srušio Šestorku koja je vodila Vladu KS te zašto je ušao u koaliciju sa SDA.
 

Komšić je govorio da je u koaliciju sa SDA ušao kako bi spriječio Bakira Izetbegovića da udovolji Draganu Čoviću.

 

“Bio sam tvrd kada je NATO u pitanju. Slično je sa Izbornim zakon. To nije završeno, tek počinje. Svaša se iza dešava. Bilo je tu već opasne bitke”, počeo je Komšić objašnjavati.

 

“Treba pratiti priču sa tzv. hrvatskim non-paperom. Hrvatska je članica EU, ima svoj glas i ima zemalja koji to podržavaju. Imate Plenkovića koji je cijenjen u Briselu. Ja sam to svojom očima gledao. I imate tu njihovu želju da se izmjeni Izborni zakon i da dobiju dugotrajnu kartu da se ništa bez njih u BiH ne može odnosno bez HDZ-a BiH”, objašnjavao je Komšić.

 

“Džaba je bilo pričati da je to miješanje u unutrašnje poslove. Stalno se jahali na konceptu koji je antievropski: konstitutivnost i legitimno predstavljanje. Puno truda je trebalo da se to slomi. Nije to samo od sebe. Išlo se, radilo se, kontaktirali smo ljude, predstavljali im svoje viđenje BiH, nismo dali hrvatskoj diplomatiji da oni lobiraju sami”, naveo je predsjednik DF-a.
 

On je tad strancima zamjerao što se samo priča sa lidera dvije stranke oko izbora u Mostaru.

 

“Nisam mogao da shvatim taj postupak. Nisam shvatio ni Sattlera ni ljude oko njega. Onda smo imali izbore u kojima se kralo lopatom. To svi znaju”, zaključio je Komšić.

 

“Pametnije je otviriti malo širu priču. Izetbegović je bio korektan prema meni u tim pregovorima. Zbog Čovića sam tu nepoželjan, ok. Ali je Izetbegović bio korektan, pitao me šta mislim. Ja sam mu govorio - izdrži, nemoj da te slome. Pusti ti strance i tu priču nešto se mora dati Čoviću. Mi živimo s tim”, kazao je Komšić.

 

On je žestoko kritizirao strance koji su napravili takav koncept, ali je ustvrdio da se taj stav malo promijenio – jer je, eto, on pravio pritisak.

 

Zanimljivo je da je njemu glavni cilj da BiH ‘gurne’ u NATO i da spriječi podjelu zemlje kroz Izborni zakona.

 

“Eto, je li dosta od mene, Senade?”

 

No, nakon svega ovoga, Komšić je prepustio pregovore Izetbegoviću i Čoviću.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 241

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još