Egzodus iz svih krajeva BiH

Demografska katastrofa u BiH: Svaka druga kuća prazna, ostaju samo penzioneri

Hronika28.01.22, 07:58h

Demografska katastrofa u BiH: Svaka druga kuća prazna, ostaju samo penzioneri
Masovno se odlazi i iz Tuzlanskog kantona. Tako je, primjerice, škola u jednom od najvećih gradskih naselja u Tuzli, Lipnici, do prije samo deset godina imala učenike u dvije smjene, a danas je skoro prazna. Mladi odlaze, a roditelji ih ispraćaju svakodnevno

 

 

Bosnu i Hercegovinu je tokom 2021. napustilo oko 170.000 osoba, a skoro pola miliona građana je otišlo iz BiH od 2013. Ovo su rezultati istraživanja Unije za održivi povratak i integracije BiH, piše Večernji list BiH.

 

Prema posljednjem popisu stanovništva, Banja Luka, kao drugi najveći grad u BiH, ima oko 185.000 stanovnika. To praktično znači da je BiH u 2021. napustilo skoro cijeli jedan grad.

 

Nije samo iz Hercegovine

 

Podaci za svaku godinu pokazuju konstantan rast broja odlazaka, a da 2021. pokazuje na eskalaciju situacije. Najviše odlazaka cijelih porodica, prema podacima Unije, bilježi se u Posavini, na sjeveru BiH te na područjima Hercegovine. No, činjenice pokazuju da se odlazi iz svih krajeva BIH. Prazne kuće, škole, vrtići… Slika je ovo koja se može vidjeti u brojnim nekad prepunim naseljima. Ova pojava je posebno izražena na području Unsko-sanskog kantona, pogotovo u Bihaću.

 

Preciznih podataka o iseljavanju nema. Međutim, podaci o broju odlazaka osoba koje su nezaposlene, a radno sposobne i osoba koje napuštaju poslove za boljim životom u drugim zemljama mogu se naslutiti tek u razlici brojeva odjava zabilježenih u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a i broju izdanih uvjerenja o nekažnjavanju u MUP-u USK-a. Broj onih koji su od MUP-a USK-a zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje u prošloj godini dostigao je 18.000. Sve ovo govori da ćemo se kao društvo uskoro suočiti s bolnim posljedicama. Ustvari, možda su te posljedice već pred nama, dok gledamo roditelje kako ispraćaju svoju djecu.
 

Masovno se odlazi i iz Tuzlanskog kantona. Tako je, primjerice, škola u jednom od najvećih gradskih naselja u Tuzli, Lipnici, do prije samo deset godina imala učenike u dvije smjene, a danas je skoro prazna. Mladi odlaze, a roditelji ih ispraćaju svakodnevno. Sead Delić, starosjedilac u Lipnici, ovih dana ispraća djecu iz Tuzle, odnosno BiH. Kaže, nije sretan, ali mu je drago.

 

– Oba sina imaju fakultete, jedan Pravni, drugi Hemijski. Obje nevjeste su magistrice farmacije. Svi su zaposleni. Ovaj sin što je završio pravo on radi kao komercijalist, prijeđe dnevno jako puno kilometara. Nikada se nije uspio zaposliti kao pravnik. Radio sam kao rudar, bio sam član čete 13, bio sam branitelj, bio sam u Raspotočju, u Srbiji, bio sam u Mramoru kad je bila nesreća. Sve sam preživio, ali mislim da mi je ovo sada najteže što proživljavam – kazao je Delić za BHRT.

 

A nekada je bilo potpuno drukčije, kažu Lipničani.

 

– Ja sam ovdje rođena. Znala sam koliko ima ljudi, koliko nas je bilo u školi, pet osmih razreda u moje vrijeme. Sve se smanjuje, mladi su otišli. Svaka druga kuća je prazna, doslovce je prazna, nemate nikoga. Ostalo je nešto nas penzionera. Pojedina djeca nisu htjela napustiti roditelje, među njima su i moji sinovi i nevjeste. Nevjesta je čekala tri godine da se zaposli kao liječnica, a mi se jadamo da nas nema ko liječiti – kaže Nasiha Pašalić.

 

Službene brojke

 

Prema evidencijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz BiH. Izvan zemlje živi 1,671.177 osoba rođenih u BiH, dok s potomcima ovaj broj doseže dva miliona stanovnika, stoji na službenoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Ističu kako stopa emigracije iz BiH u odnosu na broj stanovništva u zemlji iznosi 44,5% što Bosnu i Hercegovinu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još