Ispred zgrade Delegacije EU

Šarović nakon sastanka: Napravljen je pomak za Izborni zakon, povratak u institucije je Dodikova verzija

Front26.01.22, 18:04h

Šarović nakon sastanka: Napravljen je pomak za Izborni zakon, povratak u institucije je Dodikova verzija
On je rekao da će pregledati dobiveni dokument i da će dati svoju riječ jer se radi o transparentnosti izbornog procesa


Predsjednik SDS-a Mirko Šarović razgovarao je sa Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, medijatorima za promjene Izbornog zakona. 


Šarović je nakon sastanka u zgradi EU poručio da se razgovaralo o izbornom procesu i reformama koje se pripremaju godinu dana, te da je ovo na neki način posljednja šansa. Kako on smatra, jer ako se reforme sada ne pokrenu i ako se ne napravi dogovor, ući će se u izbornu godinu sa starim zakonom.


- Mislim da je napravljen pomak koji daje šansu i perspektivu da se može uspjeti. Mislim da su presudni naredni dani i pitanja koja se odnose na FBiH. Dobili smo jedan paket ili set pitanja ili odredbi zakona koji bi se mijenjao uključujući i ustav, a to je ono što smo prošli proteklih mjeseci - kazao je Šarović.

 

On je rekao da će pregledati dobiveni dokument i da će dati svoju riječ jer se radi o transparentnosti izbornog procesa.


- To su pitanja koja se odnose na biračka mjesta, brojanje glasova i druga unapređenja. Najvažnije su odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, a nas je najviše interesovalo rješenje koje smo zastupali, a to je izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a bez nacionalne odrednice, a odnosi se isto na FBiH čime bi se implementirala presuda Sejdić-Finci - dodao je on.


Kada je riječ o povratku predstavnika RS u institucije Bosne i Hercegovine, Šarović je rekao da je to Dodikova verzija o kojoj nikog nije upoznao.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!