U okviru EUFOR-a

Rumunija u BiH poslala motorizovani vod oklopnih transportera

Hronika26.01.22, 16:51h

Rumunija u BiH poslala motorizovani vod oklopnih transportera
Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima MNBN-a u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima

 

 

Rumunija je nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a takođe i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a, saopšteno je danas iz EUFOR-a.

 

Kako su podsjetili iz EUFOR-a, glavna operativna jedinica je Multinacionalni bataljon (MNBN), pješadijska jedinica koju čine čete iz Austrije, Mađarske i Turske. Jedinica obavlja redovne operacije EUFOR-a: patroliranje, kombinovanu obuku sa OSBiH i zaštitu snaga EUFOR-a.

 

“Iako je u najnovijem strateškom pregledu EUFOR-a koji je obavila Evropska unija zaključeno da su veličina i sastav snaga adekvatni, pošto EUFOR ima rezervne snage koje po potrebi može pozvati, ipak je zaključeno i da bi oklopni element u sastavu snaga bio od koristi i u skladu sa međunarodnim normama. Stoga je Rumunija nedavno u EUFOR poslala motorizovani vod koji se sastoji od oklopnih transportera, a takođe i vozila logistike i podrške, koji EUFOR-u donosi oklopni kapacitet u sastavu MNBN-a i predstavlja dobrodošlo pojačanje snaga za EUFOR-ov operativni dio”, naveli su iz EUFOR-a.

 

Oklopni transporteri će se pridružiti ostalim, neoklopljenim vozilima MNBN-a u obavljanju redovnih operacija EUFOR-a, pa građani BiH trebaju znati da će i ove oklopne transportere od sada moći viđati na putevima, stoji na kraju saopštenja. 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!