Borba za jednaka prava

SOC pokrenuo kampanju 'Jednaki pred zakonom'

Hronika25.01.22, 11:28h

SOC pokrenuo kampanju 'Jednaki pred zakonom'
Kampanjom, u kojoj ličnim ispovjestima LGBTI osobe u kontekstu svojih zanimanja govore o kontradiktornostima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i na taj način apeluju da zakon bude jednak za sve, SOC podsjeća na obavezu nadležnih institucija da donesu zakon kojim će biti regulisana prava LGBTI osoba u životnim zajednicama u FBiH

 

 

Sarajevski otvoreni centar (SOC) pokrenuo je kampanju "Jednaki pred zakonom", u kojoj na osnovu realnih, životnih priča pripadnika LGBTI zajednice podsjećaju na to koja sve prava istospolni parovi u našoj zemlji nemaju, a koja se podrazumijevaju za heteroseksualne bračne i vanbračne parove.

 

– Iako sastavni dio bh. društva, istospolne zajednice u Bosni i Hercegovini još su nevidljive pred zakonom, te su im uskraćena brojna ekonomska i socijalna prava, navodi SOC u saopćenju za javnost.

 

Kampanjom, u kojoj ličnim ispovjestima LGBTI osobe u kontekstu svojih zanimanja govore o kontradiktornostima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i na taj način apeluju da zakon bude jednak za sve, SOC podsjeća na obavezu nadležnih institucija da donesu zakon kojim će biti regulisana prava LGBTI osoba u životnim zajednicama u FBiH.

 

- Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama porodičnog života nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu - pojašnjava Darko Pandurević, rukovoditelj programa i zagovaranja u SOC-u.

 

Dodao je kako te osobe nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice.

 

- BiH je jedina država u regionu u kojoj se predstavnici vlasti ne bave donošenjem ovoga zakona, a zbog postojeće političke pasivnosti LGBTI parovi izloženi su još većoj diskriminaciji i socijalnoj isključenosti. Za razliku od naše zemlje pravna regulacija životnih zajednica osoba istog spola je već duži niz godina regulisana u Hrvatskoj, od prošle godine i u Crnoj Gori, a i Srbija je od ove godine aktualizirala ovu temu...- navodi se.

 

Iz SOC-a, istovremeno, podsjećaju kako je pravna praznina koja postoji u našem sistemu podstakla nadležne vlasti u FBiH da se pozabave ovim pitanjem, te je "krajem 2018. godine Vlada Federacije BiH naložila osnivanje interresorne radne grupe za analiziranje postojećih propisa, predlaganje izmjena i novih propisa kako bi se eliminisala diskriminacija istospolnih parova..."

 

- I mi, parovi u životnim zajednicama istog spola, planiramo budućnost, radujemo se svakom novom zajedničkom danu, svakoj porodičnoj proslavi, važnim datumima… Plaćamo poreze, ali nemamo porezne olakšice po osnovu života u zajedničkom domaćinstvu - kaže, između ostalog, Dina Bajrektarević, jedna od učesnica kampanje, inače aktivistkinja za ljudska prava koja svakodnevno radi na unapređenju prava marginaliziranih skupina.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!