Da li je prekršio pravilnik?

Zalihić objavio interni dokument: Gdje je Hitna pomoć zaista upućivala pacijente - u Opću bolnicu ili KCUS?!

Hronika25.01.22, 10:40h

Zalihić objavio interni dokument: Gdje je Hitna pomoć zaista upućivala pacijente - u Opću bolnicu ili KCUS?!
Da bi se ovaj podatak bolje razumio, važan je kontekst, a to je činjenica da Hitna pomoć samo dva dana u sedmici pacijente šalje u Opću bolnicu, a ostalih pet dana na KCUS, što se može vidjeti iz dokumenta od 13.02.2019., gdje KCUS zahtijeva da se pored ponedjeljka i petka, pacijenti u Opću bolnicu transportuju i srijedom

 

 

Posljednjih nekoliko dana traje polemika između bivšeg direktora Hitne pomoći Adema Zalihića i Glavnog koordinatora Kriznog štaba KS Ademira Spahića.

 

Podsjetimo, Ademir Spahić je govorio o prošlom sazivu Kriznog štaba i tu prozvao Zalihića:

 
- Mogu se iz Kriznog štaba pohvaliti kako u toku sjednice čuvena direktorica (Sebija Izetbegović, op.a.) nazove tadašnjeg člana štaba infektologa, doduše samo na papiru, pa izda takve upute do zavlada muk na sjednici. Može se pohvaliti tadašnji direktor Hitne pomoći da je morao zatrpavati Opću bolnicu ”Prim. dr. Abdulah Nakaš” pacijentima, a prema nalogu iste direktorice – naveo je, između ostalog, Spahić. 


Na ove prozivke odgovorio je Zalihić na svom Facebook profilu:

 

- Poštovani građani KS zbog istine i budućnosti naše djece ne smijemo dopustiti da nam se "lideriše" protiv jasne argumentacije kako bi smo dobili neku drugu, iskrivljenu sliku koju vide oni koji su u sukobu  sa jasnim dokazima i suhim činjenicam.


Glavni koordinator Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Ademir Spahić u svojoj neutemeljnoj analizi rada prethodnog kriznog štaba optužio me je da sam po nalogu profesorice Izetbegović zatrpao Opću bolnicu pacijentima. O kakvom zatrpavanju se radi prosudite sami iz dijela dokumentacije koji govori na tu temu.


On nije ponudio nikakav dokaz, naravno jer ga i nema. Dapače, istina je potpuno suprotna, a može se dokazati i argumentima. Ponudili smo odgovornim osobama neke materijale kao dokaz naših tvrdnji i advokati kažu da Sud prihvata samo činjenice i dokaze. Zato ćemo se nastaviti boriti za istinu i pravdu, za Bosnu i Hercegovinu jednakih prava za sve građane, bez liderisanja. Pravo i pravda, naše opredjeljenje! - napisao je Zalihić na svom Facebook profilu.


Uz ovaj post objavio je dokument koji pokazuje da je u periodu od 11.09.2020. do 18.05.2021. iz Hitne pomoći prema KCUS-u transportovano 5708 (78,4 posto) pacijenata, a prema Općoj bolnici 1581 (21,6 posto) pacijent.


Da bi se ovaj podatak bolje razumio, važan je kontekst, a to je činjenica da Hitna pomoć samo dva dana u sedmici pacijente šalje u Opću bolnicu, a ostalih pet dana na KCUS, što se može vidjeti iz dokumenta od 13.02.2019., gdje KCUS zahtijeva da se pored ponedjeljka i petka, pacijenti u Opću bolnicu transportuju i srijedom.

 

pacijenti-kcus-opca-bolnica

 

Također, ono što je upitno je da li Zalihić ima pravo da na svom Facebook profilu javno iznosi službeni dokument, što predstavlja težu povredu radne obaveze po pravilniku Hitne pomoći, jer službeni dokumenti moraju ostati unutar četiri zida Ustanove, osim ako ovlaštena osoba ne odluči drugačije, što konkretno nije bio slučaj.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još