Na potezu Dom naroda

Skoro 90 miliona KM manje za Kanton Sarajevo: Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima FBiH

Front24.01.22, 14:58h

Skoro 90 miliona KM manje za Kanton Sarajevo: Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima FBiH
Propisali su da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5. To bi, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjilo prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 miliona KM. Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3

 

 

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sa 66 glasova u ovom tijelu s više od 90 mjesta, odobren je prijedlog zakona čiji priređivači u osnovi traže preraspodjelu javnih prihoda po kantonima u Federaciji BiH na način da od ukupnog udjela Kantona Sarajevo, dio bude raspoređen drugim, nerazvijenijim kantonima.

 

Predlagači smatraju da će tako biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti upadljivo lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.


Propisali su da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5. To bi, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjilo prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 miliona KM. Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3.


Tokom današnje zastupničke rasprave, protivnici ovakvog zakonskog rješenja su tvrdili da će to Sarajevski kanton dovesti u ozbiljne probleme. Neki su zatražili da Vlada Federacije ponudi zakon kojim bi bile zadovoljne sve strane, zasnovan na analizi i odgovarajućim ekonomskim kriterijima.

 

Zbog zakona SU tokom dana su reagirali i Vlada te Skupština Kantona Sarajevo čiji su predstavnici sa pres-konferencije poručili da bi ukidanje pondera 2 uzrokovalo ekonomske posljedice ne samo po kantonalni budžet već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH. Ekonomski stručnjaci već mjesecima ukazuju na potrebu donošenja prijedloga ovog zakona, ali uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu i uravnotežen razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti, poručili su također.

 

Puni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preraspodjeli javnih prihoda. Predložili su ga zastupnik Stranke demokratske akcije Salko Zildžić te grupa drugih zastupnika od kojih nisu svi njegove stranačke kolege.

 

Na sjednici predstoji rasprava o Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još