Zbog 'stalne prijetnje ruske vojne akcije'

SAD naredio svojim diplomatama u Kijevu da napuste Ukrajinu

Front24.01.22, 09:34h

SAD naredio svojim diplomatama u Kijevu da napuste Ukrajinu
State Department se pozvao na prošlosedmično upozorenje Bijele kuće da bi Rusija u svakom trenutku mogla napasti Ukrajinu. Moskva je više puta odbacila ove tvrdnje

 

 

Američki State Department naredio je članovima porodica diplomata i osoblju u američkoj ambasadi u Kijevu da napuste Ukrajinu.

 

Zbog "stalne prijetnje ruske vojne akcije", američki građani u Ukrajini "trebali bi razmisliti o odlasku sada koristeći komercijalne ili druge privatne mogućnosti prijevoza", rekao je američki State Department u ažuriranom putnom savjetu objavljenom u nedjelju navečer.

 

"Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane prijetnje ruske vojne akcije i COVID-19. Budite oprezni u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira. Neka područja imaju povećan rizik", stoji dalje u savjetu, prenosi dpa.

 

State Department nije rekao koliko će osoblja u američkoj ambasadi biti obuhvaćeno novim mjerama.

 

State Department se pozvao na prošlosedmično upozorenje Bijele kuće da bi Rusija u svakom trenutku mogla napasti Ukrajinu. Moskva je više puta odbacila ove tvrdnje.

 

Američkim građanima također je savjetovano da ne putuju na crnomorski poluotok Krim ili u proruske odcijepljene pokrajine Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još