Dobre vijesti

Studija potvrdila: Vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost žena i muškaraca

Lifestyle23.01.22, 09:58h

Studija potvrdila: Vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost žena i muškaraca
Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD-u i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a naučnici su ih pratili do novembra 2021.

 

 

 

Nova studija donosi sve veći broj dokaza da ne postoji veza između vakcinacije protiv koronavirusa i smanjene šanse za začeće.

 

Umjesto toga, parovi u studiji imali su nešto manje šanse za začeće ako je muški partner bio zaražen koronavirusom u roku od 60 dana, što daje još više razloga da se vakcinišu protiv koronavirusa, jer bi bolest COVID-19 mogla kratkotrajno utjecati na plodnost muškaraca, prema studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology.

 

“Ovi nalazi ukazuju na to da infekcija SARS-CoV-2 kod muškaraca može biti povezana s kratkoročnim padom plodnosti i da vakcinacija protiv koronavirusa ne utječe na plodnost partnera“, pišu naučnici sa Škole javnog zdravlja Univerziteta u Bostonu i druge institucije širom SAD-a.

 

Naučnici su napisali da “ovo doprinosi dokazima iz studija na životinjama, studija na ljudima koji su podvrgnuti liječenju plodnosti i ispitivanja vakcinacije protiv koronavirusa, od kojih nijedna nije pronašla povezanost između vakcinacije i slabije plodnosti”.

 

Oni su dodali da “nekoliko studija nije dokumentiralo značajnu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i rizika od pobačaja”.

 

Studija je obuhvatila podatke 2.126 žena, starosti od 21 do 45 godina, u SAD-u i Kanadi. Žene su se upisivale u studiju od decembra 2020. do septembra 2021., a naučnici su ih pratili do novembra 2021., piše CNN.

 

Tokom studije žene su popunjavale online upitnike svakih osam sedmica o svojoj reproduktivnoj i medicinskoj historiji, između ostalog, i imale su mogućnost pozvati svoje muške partnere da popune upitnike.

 

Među učesnicima, 73 posto žena i 74 posto njihovih muških partnera primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

 

Naučnici su analizirali odgovore iz upitnika i nisu našli nikakvu povezanost između vakcinacije protiv koronavirusa i vjerovatnosti začeća tokom jednog menstrualnog ciklusa. Ipak, podaci su pokazali da iako prethodna infekcija koronavirusom nije bila snažno povezana s vjerovatnošću začeća među ženama, ali kod muškaraca koji su imali COVID-19, postojala je povezanost s “prolaznim smanjenjem” vjerovatnog začeća.

 

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) objavio je rezultate studije u saopćenju za javnost i napomenuo da su parovi u kojima je muški partner bio pozitivan u roku od 60 dana imali 18 posto manje šanse da zatrudne u tom menstrualnom ciklusu, ali nije bilo razlike u stopama začeća za parove kod kojih je muški partner bio pozitivan više od 60 dana prije ciklusa, u poređenjui s parovima u kojima muški partner nije bio pozitivan.

 

Potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo što bi moglo dovesti do ovih otkrića, ali poznato je da temperatura smanjuje broj spermatozoida i simptom je koronavirusa, prema NIH.

 

“Nalazi sugerišu da vakcinacija za parove koji planiraju djecu, izgleda ne utječe na plodnost”, rekla je u saopćenju dr. Diana Bianchi, direktorica “NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development”, koji je finansirao studiju.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!