ako želite bujniju frizuru

Ovo je hrana koja najviše potiče rast kose, prema dijetetičarima

Lifestyle22.01.22, 20:15h

Ovo je hrana koja najviše potiče rast kose, prema dijetetičarima
Zdrava kosa ovisi o određenim hranjivim tvarima, kao što su proteini, biotin, vitamin A i vitamin C", dodaje Cassetty

 

 

 

SVI želimo bujnu kosu, ali širok raspon čimbenika, od genetike preko hormona do prehrane, određuje koliko brzo vaša kosa raste. 

 

"Zdrava prehrana i zdrava kosa idu ruku pod ruku. U oba slučaja, unos dovoljno proteina uz fokus na zdravoj biljnoj hrani pomoći će vam da dobijete potrebne hranjive tvari, antioksidanse u protuupalne spojeve vezane za zdraviju kosu", kaže stručnjakinja za prehranu Samantha Cassetty. 

 

Drugim riječima, prehrana bogata vitaminima i mineralima pomaže rastu kose i osigurava da izbjegnete gubitak kose povezan s nedostatkom hranjivih tvari.

 


"Zdrava kosa ovisi o određenim hranjivim tvarima, kao što su proteini, biotin, vitamin A i vitamin C", dodaje Cassetty. Željezo i omega-3 masne kiseline odgovorni su za rast kose, dodaje ona.

 

Ako vam se čini da gubite više kose nego inače ili da jednostavno ne raste onoliko brzo koliko biste željeli, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom. U međuvremenu možete i pokušati na svoj jelovnik dodati više namirnica koje potiču rast kose.

 

Prema dijetetičarima to su jogurt, jagode, prokulice, losos, jaja, leća, tofu, slanutak, inćuni, tuna, crveno meso, orašasti plodovi i sjemenke, ulje jetre bakalara te srdela.

 

(Index, DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!