dosta im je svega

Veliki preokret u Izraelu: Ukidaju Covid potvrde? ‘Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica‘

Hronika19.01.22, 14:01h

Veliki preokret u Izraelu: Ukidaju Covid potvrde? ‘Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica‘
U zemlji koja je među prvima na svijetu uvela zelene putovnice, odnosno covid-potvrde, sada se otvara rasprava o njihovom mogućem ukidanju... Protiv zelenih propusnica istupio je i izraelski ministar finansija Avigdor Liberman

 

 

 


Revnosni Izrael učinio je gotovo sve ne bi li stao u kraj pandemiji i zaustavio nove slučajeve zaraze koronavisrusom. Ovo je država u kojoj je određeni broj stanovnika, mahom starijih, primio već i četvrtu dozu vakcine. No, uzalud...   


I pored visoke procijepljenosti, Izrael i dalje bilježi velike brojke zaraženih, a prema zvaničnim podacima jučer ih je bilo preko 65 hiljada.


Razlog se krije u činjenici da omikron dobro zaobilazi cjepiva, pa se zaraza nezaustavljivo širi, no sve do sada potvrđuje i da ovaj soj izaziva znatno blaže simptome bolesti.


Stoga se u zemlji koja je među prvima na svijetu uvela zelene putovnice, odnosno covid-potvrde, sada otvara rasprava o njihovom mogućem ukidanju.


Kako piše The Jerusalem Post, protiv zelenih propusnica istupio je i izraelski ministar finansija Avigdor Liberman, koji se o tome oglasio na Twitteru:


- Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci. Ono čega ima, to je izravna šteta privredi i svakodnevnom funkcionisanju, a zelene propusnice usto značajno doprinose i širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas – poručio je Lieberman.


I Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, složio se sa ministrom Libermanom te smatra  da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale irelevantne.


U razgovoru za UnHerd izjavio je da očekuje njihovo skoro ukidanje, a ukazao je i na politički aspekt ovih propusnica.


- Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako. Morate shvatiti da zelene propusnice, a to nije tajna, nisu nužne samo kako bi spriječile transmisiju virusa. One su tu i da ohrabre ljude na cijepljenje. I ne bih sada htio govoriti o političkim aspektima zelene propusnice, ali to je realnost – rekao je Cyrille Cohen.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još