gostovao u emisiji 'plenum'

Osmanović: Razlika SDA u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora

Front18.01.22, 11:59h

Osmanović: Razlika SDA u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora
Dodao je da SDA neće napraviti nijedan korak unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama, poručivši kako se HDZ na izbor hrvatskog člana Predsjedništva može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava

 

 

 

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, poručio je gostujući u emisiji "Plenum" Federalne televizije kako SDA smatra da do izmjena Izbornog zakona ne mora doći.

 


Dodao je da SDA neće napraviti nijedan korak unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama, poručivši kako se HDZ na izbor hrvatskog člana Predsjedništva može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

 


Razlika Stranke Demokratske akcije u odnosu na HDZ je u tome da ne mora doći do izmjena Izbornog zakona do predstojećih Općih izbora. Izbori se mogu održati po važećem Izbornom zakonu i po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine, a spremni smo da razgovaramo.

 

Parlamentarna većina koju sačinjavaju SDA, SNSD i HDZ sa svojim koalicionim partnerima, treba imati više hrabrosti i odlučnosti. Naravno imamo hrabrosti i odlučnosti ali nećemo podržati ništa što će ići na štetu građana i države Bosne i Hercegovine.

 

Nećemo nijedan korak napraviti unazad koji će voditi dodatnim etničkim podjelama unutar Federacije Bosne i Hercegovine i unutar cijele Bosne i Hercegovine.

 

Krećemo se kao što sam rekao ka evropskim i civilizacijskim standardima i upravo sam tražio da se HDZ odredi, jesu li spremni da se krećemo tim putem, i da razdvojimo, pravno i političko.

 

Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi, jer nijedna presuda od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz FBiH.

 

Cijelu emisiju gledajte ovdje

 

(Federalna/DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još