rješenje je potrebno donijeti što prije

Power i Schmidt o trenutnoj političkoj krizi u BiH: Šta treba uraditi kako bi se u BiH sprovele reforme?

Front17.01.22, 18:38h

Power i Schmidt o trenutnoj političkoj krizi u BiH: Šta treba uraditi kako bi se u BiH sprovele reforme?
Na sastanku je razgovarano i o važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude

 

 

 

Uoči posjete Bosni i Hercegovini, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power razgovarala je s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj političkoj krizi u zemlji.

 

Na sastanku je razgovarano i o važnosti poduzimanja napora u cilju deeskalacije i pomirenja, kao i potrebi osnaživanja onih koji se bore protiv korupcije i rade na stvaranju ekonomskih prilika za mlade ljude.

 

Administratorica je potvrdila podršku Sjedinjenih Američkih Država visokom predstavniku i njegovoj nadležnosti u primjeni svih neophodnih ovlasti, uključujući Bonske ovlasti, do potpune provedbe Agende 5+2 i sve dok BiH ne ispuni kriterije za funkcioniranje bez međunarodne supervizije.

 

Saglasili su se da prosperitetna budućnost BiH zavisi od političkih lidera i građana koji trebaju uložiti zajedničke napore kako bi proveli reforme neophodne za ostvarivanje demokratskih i ekonomskih težnji Bosne i Hercegovine.  

 

Administratorica i visoki predstavnik dogovorili su se da nastave intenzivnu komunikaciju o pitanju trenutne političke situacije, te osiguravanja potpune provedbe Agende 5+2, saopćeno je iz USAID-a.  

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!