Stranački udarnici vedrili i oblačili

Privodi se kraju jedan od najintrigantnijih procesa nastalih obračunom u SDA: Mrtvi konji, uhode, ucjene… i to nije sve

Front17.01.22, 14:27h

Privodi se kraju jedan od najintrigantnijih procesa nastalih obračunom u SDA: Mrtvi konji, uhode, ucjene… i to nije sve
Radi se o slučaju protuzakonitog zapošljavanja u javna preduzeća, tačnije u Elektroprivredu BiH. Njih trojica su navodni činili mrežu, tada SDA, koja je uhljebljivala u javna preduzeća

 

 

Pred Općinskim sudom u Sarajevu u svoju završnu fazu ulazi jedan od najpraćenijih slučajeva – famozni predmet ‘Bosna’.

 

Prvoosumnjičeni u ovom prvoklasnom trilerskom slučaju su sve bivši prvaci SDA. Neki su izašli iz stranke, neki su tu, ali djeluju iz sjene: Asim Sarajlić, Amir Zukić i Mirsad Kukić.

 

Predmet je u neka doba razdvojen i Kukić je prvostepenom presudom osuđen na godinu zatvora. Sarajlić i Zukić uskoro bi trebali saznati svoju presudu. Zanimljivo je da su dvojica od trojice završila i na crnoj listi SAD-a.

 

No, vratimo se na slučaj.

 

Radi se o slučaju protuzakonitog zapošljavanja u javna preduzeća, tačnije u Elektroprivredu BiH. Njih trojica su navodni činili mrežu, tada SDA, koja je uhljebljivala u javna preduzeća.

 

Ne ulazeći u meritum predmeta i krivice trojice osumnjičenih odnosno u to da li su ili nisu nezakonito uhljebljivali, jasno je da se radi o predmetu koji je epilog svojevrsnog blitz-kriga unutar SDA.


Sva trojica su u to vrijeme bili udarnici SDA, operativci koji su na terenu odrađivali prljavi i mukotrpni posao. Zukić je u to vrijeme vedrio i oblačio kao generalni sekretar SDA, Kukić kao vladar tuzlanske regije, dok je Sarajlić faktički bio ono što je i danas – čovjek koji završava.
 

No, nešto prije hapšenja, te 2017. godine krenule su unutrašnje turbulencije. Tada se aktivirao famozni ‘gatački klan’ koji su vodili Denis Zvizdić i Aljoša Čampara. Trojica kasnije uhapšenih bili su skloniji ovom klanu koji je bio suprotstavljen Bakiru Izetbegoviću.

 

Zato je i bilo indikativno hapšenje trojca, prije svega Amira Zukića (koji je oduvijek važio za tzv. tihićevca odnosno opozicionara Izetbegoviću mlađem). Onima upućenijim bili je jasno da se radi o klasičnoj odmazdi.

 

Kukić je kasnije uklonjen i on je izašao iz SDA te formirao svoj PDA, dok je Sarajlić promijenio strane.

 

Da je bilo političkog pritiska u ovom slučaju postalo je jasno i potvrđeno kada je procurio snimak razgovora direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

 

Mehmedagić, ničim izazvan, izvaljuje da su u tom predmetu protiv Zukića i Sarajlića nešto petljali.

 

“Ja sam kriv bio i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima. Sjećaš se Asim Sarajlić i onaj Zukić, da sam ja njih … Jesu, neka, treba ih. A bio sam ja kriv, a to meni Dalida uvalila”, kaže Mehmedagić.

 

Da je SDA radila svojim kadrovima o glavi svojevremeno je potvrdio i Elmedin Konaković. On je u intervjuu za BHRT kazao da mu je Mehmedagić kazao da je dobio nalog iz vrha da se hapsi Zukić.

 

Na direktno pitanje čije mu je hapšenje spominjao Mehmedagić, Konaković odgovara:

 

 

“Amira Zukića. Prvi put to govori. U kuloarima kada smo sjedili najavljivao je hapšenje Amira Zukića. Govorio je kako je to pri kraju, kako to završavaju i onda mi je rekao u jednom trenutku kako je dobio nalog iz vrha da to malo stane. Pa je stalo, pa je Amir Zukić uhapšen”.

 

Tek nakon hapšenja uslijedio je mafijaški triler. Dok je Zukić bio u pritvoru ubijen mu je konj, a policija je izdala nalog u kojem se navodilo da je se konj samoubio.

 

amir-zukic-konj

 

Ovaj nikad razjašnjeni slučaj bio u suštini jasna poruka Zukiću za nešto što također do kraja nije razjašnjeno. Zukićevi advokati kasnije su upozoravali da se prate njegova djeca i supruga, a prijavljeno je policiji i da je Zukićeva supruga zatekla odvrnute točkove na automobilu.

 

Sam Zukić do sada nije htio progovoriti o svemu ovome. Prema informacijama Raporta, ovo nisu jedine nelogičnosti i sumnje u ovom slučaju, a navodno će one uskoro biti otkrivene.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 88

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još