Ruski šef diplomacije poručio

Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH

Front17.01.22, 13:54h

Lavrov: Vidimo diskriminaciju Hrvata u BiH
Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja

 

 

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini te insistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

 

"Vidimo i mi očiglednu diskriminaciju bosanskoherceovački Hrvata, o čemu je govorio hrvatski ministar", rekao je Lavrov u Moskvi na konferenciji za medije nakon bilateralnog susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

 

Naglasio je ruski šef diplomacije potrebu provođenja izborne reforme kako bi se ta diskriminacija okončala, u skladu s Daytonskim sporazumom. 

 

"Mogu potvrditi i da mi, kao i hrvatske kolege, zastupamo strogo poštivanje Daytonskog sporazuma", kazao je Lavrov, dodavši kako danas postoje planovi da se BiH kao država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku". 

 

Lavrov američki pristup zapadnom Balkanu smatra slikovitim budući da je Washington imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja.

 

SAD često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. 

 

Ruski ministar istaknuo je da se sva pitanja, uključujući izbornu reformu, trebaju rješavati unutar BiH. 

 

Grlić Radman je zahvalio ministru Rusije,"„tradicionalno dobro upućene u zapadni Balkan", na razmjeni mišljenja o nužnosti poštivanja Daytonskog sporazuma, kazavši kako se Lavrov tijekom susreta složio s potrebom legitimne političke zastupljenosti Hrvata u "kolektivnim tijelima, Predsjedništvu i Domu naroda" u BiH, prenosi Hina.

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 81

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još