Ponuda koju je teško odbiti

Hrvatska već mami sezonce iz BiH: Trostruko veće plate za konobare, kuhare...

Biznis Klub17.01.22, 08:45h

Hrvatska već mami sezonce iz BiH: Trostruko veće plate za konobare, kuhare...
Ovim platama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu da rade sezonu, imaju trostruko veću zaradu, kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika

 

 

 

Tražimo konobare, kuvare, šankere, sobarice i kozmetičare za rad na području Hvara u periodu od početak marta do kraja oktobra, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uveliko u potrazi za radnicima iz BiH za predstojeću ljetnu sezonu, pišu Nezavisne.

 

Naime, kako se navodi u oglasu, radnici koji su već radili u "Sunčanom Hvaru" prethodne sezone ne moraju ponovo ispunjavati obrazac.

 

"Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od strane rukovodioca i čije tačne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju", navodi se u oglasu.  Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 evra mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni da plate za vrsnog kuvara, uz obezbijeđene smještaj i hranu. 

 

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS, ističe da je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odliv ugostiteljskih radnika. 

 

"Ukoliko Vlada RS ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu", kazao je Tatić i istakao da imaju obećanje da će Vlada RS smanjiti doprinose poslodavcima da bi oni mogli povećati plate radnicima. 

 

"Ovim platama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu da rade sezonu, imaju trostruko veću zaradu", kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika. 

 

"Biće veoma teško da ih zaustavimo ako ne povećamo plate radnicima", dodaje Tatić. Dodaje da konobari zarade oko 1.000 evra, dok  je kuvarska plata od 1.500 do 2.500 evra. 

 

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeca", ističe za "Nezavisne novine" da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH.  Dodaje da sezona počinje već od marta i aprila, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da obezbijede na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uslove.

 

"Mi očekujemo da će se i ove godine tako nastaviti, te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku", kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH.  Ističe da su u toku razgovori sa Vladom RS o načinu rješenja ovog problema.

 

"Hoćemo da poboljšamo materijalno stanje radnika, ali i uslove rada, da bismo uspjeli barem jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uslovima rada ovdje", pojasnio je Kurtinović. 

 

Jedan konobar iz Banjaluke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići da radi, a ponuda mu je od juna do oktobra.

 

"Zaradiću mnogo više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje", rekao je on.

 

Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tokom ljeta odlazi na Korčulu, kod zapadnih komšija, gdje u jednom hotelu radi kao sobarica. 

 

"Smještaj i hrana su nam obezbijeđeni. Plata je prošle godine bila viša od  800 evra", kazala je Milisavićeva i istakla da se već dogovorila sa tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još