novi sukob na pomolu

Srbija ponovo hoće Dubrovnik, Hrvatska na nogama

Kultura16.01.22, 21:40h

 Srbija ponovo hoće Dubrovnik, Hrvatska na nogama
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je skandaloznim nazvala nedavno donošenje srpskog Zakona o kulturnom nasljeđu koji svojata dubrovačku književnost, a Srbiju je pozvala da odustane od posezanja za hrvatskim teritorijem i kulturnom baštinom

 

 

 

"Mi ćemo reagirati putem Ministarstva vanjskih poslova. Već je u kontaktu naše veleposlanstvo vezano uz to pitanje", rekla je ministrica kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek u Dnevniku HRT-a.


Srpski Zakon o kulturnom nasljeđu usvojen prije dva tjedna, a koji svojata dubrovačku književnost tvrdeći da ona jednako "pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi" za hrvatsku ministricu kulture je skandalozan.

 

"To je ta mitomanija i potreba da se svojata hrvatska kulturna baština, posebno dubrovačka književnost. To je neprihvatljivo i stručno neutemeljeno. Oni su unijeli u zakon odredbe po kojima dubrovačka književnost prije 1867. godine ima nekakvu kao dvostruku pripadnost i hrvatsku i srpsku što je naravno potpuna besmislica", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Očekuje, kaže, da se od takvog zakonskog rješenja odustane i da "jednom zauvijek prestanu posezati i za našim teritorijem i za našom kulturnom baštinom". 


(Tportal/DEPO Portal)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 197

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još