UPOZORENJE NIJE BEZ RAZLOGA

'Trokut smrti': Na ovom mjestu nikad, baš nikad ne biste trebali tiskati bubuljice!

Lifestyle16.01.22, 19:35h

'Trokut smrti': Na ovom mjestu nikad, baš nikad ne biste trebali tiskati bubuljice!
Izraz "trokut smrti" mogao bi zvučati pomalo ekstremno kada govorimo o tiskanju prištića, ali definitivno ne biste trebali olako shvatiti prijetnju

 

 

Sigurno vam je sto puta rečeno da trebate izbjegavati istiskanje prištića, bez obzira na to koliko primamljivo izgledali. Taj se savjet, naravno, odnosi na cijelo vaše lice, ali liječnici kažu da ipak postoji posebno opasno područje. Oni ga kolokvijalno zovu "trokut smrti" s kojeg trebate držati ruke podalje.

 


Što je 'trokut smrti'?


- Područje lica koje povezuje nos s kutovima usana smatra se posebno opasnim područjem lica zbog njihove bliske povezanosti s mozgom - rekao je dr. med. Joshua Zeichner, dermatolog u bolnici Mount Sinai u New Yorku.


Najbolji način da vidite ovaj trokut je da ga formirate svojim prstima, spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta. Vrh trokuta staviti na most vašeg nosa, a baza neka počinje u oba kuta usana i proteže se preko dna vaše gornje usne.


Zašto je opasno tiskati prištiće u 'trokutu smrti'?


Izraz "trokut smrti" mogao bi zvučati pomalo ekstremno kada govorimo o tiskanju prištića, ali definitivno ne biste trebali olako shvatiti prijetnju.


- Kavernozni sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak - kaže dr. Zeichner. Drugim riječima, infekcija prištića na nosu donekle ima jasan put do vašeg mozga. Iz tog razloga, svaka infekcija na tom području je malo veći rizik, rekao je dr. med. Alok Vij, dermatolog u Klinici Cleveland.


- U slučaju da tiskate prištić i razvije se infekcija, najgori je scenarij da se infekcija širi kožom kroz ovaj sinus te ima potencijal da zarazi mozak, pa čak i da se proširi krvotokom na cijelo tijelo - kaže dr. Zeichner. Stoga, tiskanje ili dodirivanje prištića na tom području nije mudro, niti čupanje dlačica iz nosa na nesiguran način, jer bilo koja od ovih radnji može omogućiti bakterijama da uđu u to rizično područje lica. Drugi razlog da držite ruke podalje od te regije je taj što je veća vjerojatnost da će na njoj ostati ožiljak, kaže dr. Vij.


Postoji li siguran način istiskivanja prištića?


Dermatolozi su odavno shvatili da njihov savjet da se ruke drže podalje od lica neće baš biti saslušan. Dakle, iako se tiskanje bubuljica ne preporučuje, postoji nekoliko način da bude manje rizično.


Prije svega, klonite se prištića u području trokuta smrti. Kad god posegnete za velikim prištićem na nosu, sjetite se riječi liječnika da infekcija može potencijalno zaraziti mozak. No, ako ste apsolutno odlučni u namjeri da to učinite, razmislite kada i kako ćete to učiniti.


- Ako ćete tiskati prištić, nemojte to činiti neposredno prije spavanja kad ste umorni. Razmišljate o tome kao o sterilnom kirurškom zahvatu - kaže dr. Zeichner. Drugim riječima, morate biti pažljivI. Prije nego što krenete u akciju, temeljito operite ruke, preporučuje dr. Vij. Isto tako, dodaje da biste trebali paziti da područje ispod noktiju bude čisto jer se bakterije tamo dobro skrivaju. Dr. Zeichner pak preporučuje rezanje noktiju prije nego što odlučite ukloniti prištić. Zatim svakako očistite kožu lica, a dr. Vij ističe nanošenje toplih obloga prije nego što započnete proces.


Ne biste trebali noktima uklanjati prištiće, kaže dr. Zeichner. Umjesto toga, primijenite ravnomjeran pritisak oko prištića, savjetuje, a to biste trebali učiniti štapićem od vate ili mekim dijelom vrha prsta. Od najveće je važnosti znati kada stati.


- Ako ne možete prištić lako istiskati, prekinite - kaže dr. Zeichner, dodajući da je naknadna njega još jedan ključni dio svakog tiskanja prištića. Nakon tiskanja prištića, važno je nanijeti topikalnu antibiotsku mast jer su u pitanju otvorene rane, zaključio je dr. Zeichner, prenosi Živim.hr.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!