SRĐAN PUHALO/ analiza teksta pjesme za 'Za krst'

Ko to tamo pjeva: 'Srbadija sva talasa...' Ne pomaže, mila majko, ni LSD da dokučim šta je pjesnik htio da kaže?!


16.01.22, 13:22h

 

 

www.frontal.ba


Specijalna antitetroristička jedinica MUP-a Republike Srpske je neki dan, tačnije 9. januara, izvela militantni muzičko-marševski performans pod nazivom „Za krst“ i bacila u trans vaskoliko srpstvo od Novoga Grada do Bosilgrada.


Ni Bošnjaci nisu ostali ravnodušni, marš je kod njih izazvao mučninu, nelagodu, strah i bijes, jer pjesma i uniformisane crvene beretke su ih podsjetili na 90-te godine, kada je Republika Srpska bilo slobodna i demokratska. Ali ovdje ćemo se baviti pjesmom, tačnije analiziraćemo sadržaj teksta.


Srbadija sva talasa
Preko brda i dolina
svoga sina.


Analiza prva tri stiha su jednostavno nemoguća. Nikako da skontam zašto Srbadija talasa, preko brda i dolina, svoga sina i ko je taj sin? Čak ne znam ni šta znači talasati sina? Ne pomaže, mila majko, ni LSD da dokučim šta je pjesnik htio da kaže, osim da mu je prioritet bio da se prvi i treći stih rimuju po svaku cijenu.


U boj ide Srbadija junačka,
protiv srpskih dušmana,
u boj ide Srbadija ognjena
protiv srpskih dušmana —
za krst, za krst Nemanjića,
za slavu, za slavu Obilića.


Iz stihova se da naslutiti da autor pjesme, a možda i pjevači, gube kontakt sa realnošću i umišljaju da su vojska, a ne policija. Razlog tome može biti indoktrinacija patriotizmom tokom obuke, pretejrano gledanje RTRS-a ili obezbjeđivanja skupova SNSD-a. Ostaje nedefinisano ko su nam to dušmani protiv koga ide Srbadija junačka, a njih u Republici Srpskoj ne manjka, opozicija, nevladinići, Bošnjaci, Hrvati, Soroš, liberalizam,....


Pokušao sam da nađem bilo šta što bi značilo „krst Nemanjića“ i nisam uspio, postoji studenički krst, iznad Bogorodične crkve koju je sagradio Stefan Namanja i to je to. Slava Obilić ima smisla, ako maštate o spektakulrnom samoubistvu.


Banjaluko naša diko
ne daj da te robi niko.
Srba ima kao lista
nema više komunista!


U Riječniku Matice srpske iz 2007. godine robiti na srpskom znači odovoditi u ropstvo, zarobljavati i pljačkati i kao što vidimo specijalci apeluju na Banjaluku da se ne pokori bilo kome. Ako su SAJ-ovci mislili na borbu protiv pljačkanja Banjaluke, to jeste za pohvalu, ali to nije posao Obilića i Nemanjića, već za redovne policajce i tužioca koji se bave utajama poteza, privrednim kriminalom i slično.


Ovo sa lišćem i komunistima specijalci su maznuli uprvo od komunista i njihove pjesme „Oj Kozaro“ u kojoj se kaže „koliko je na Kozari lista, još je više mladih komunista“, a onda su te stihove prilagodili aktuelnom antiantifašizmu u Republici Srpskoj.


Srpske Pale, vrh planine
osvetlaše naše himne
Višegradi, Posavina
sve je Srbin do Srbina
Bihać, Doboj, Treskavca,
Ozren, Igman, Majevica
Ilidža i Grbavica,
Goradže i Srebrenica!
Nevesinje i Trebinje

branilo je Srpsko ime!


Da li je u pitanju mladost, potiskivanje svega sto je neprijatno ili se jednostavno nije rimovalo, ali vidimo da se ne spominju opštine za koje su onomad izgubljene vojno ili politički, kao što su Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac ili recimo Ilijaš, a koliko vidim odrekli su se i glavnog grada Republike Srpske, Sarajeva.


Reči lažne pohranite
i junaci svome rodu
… za slobodu
Stasala je naša dika
nova Srpska Republika!


Riječ pohraniti znači nešto ostaviti na čuvanje s mogućnošću da se kasnije vrati u istom stanju. Zašto se specijalci zalažu za skladištenje „lažnih riječi“, nemam pojma, a vjerujem ni oni. Šta su „lažne reči“ ni to mi nije poznato, ali vjerovatno je pjesnik mislio na „laži“, što svakako nije isto.


Za krst, za krst Nemanjića,
za slavu, za slavu Obilića.
Za krst, za krst!


Ostaje mi nedoumica zašto su izostavili i Obrenoviće, Karađorđeviće, koji su ustali protiv Turaka, ili Vučiće, Mitroviće i Đokoviće, koji nisu ništa manje važni Srbima u sadašnjoj borbi za srpski svet, ATP bodove i protiv Novog svjetskog poretka. Nisam uspio da saznam ime autora ove pjesme, ali ga potpuno razumijem i mene bi bilo sramota da potpišem ovako glup tekst.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.


(Frontal.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još