FOTO/ SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE MASAKRA

Ubila ih tenkovska granata: Obilježena još jedna tužna godišnjica stradanja Sarajlija u Isevića sokaku

Hronika15.01.22, 12:35h

Moramo istrajati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobno uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog ovdje koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - naglasio je, između ostalog, ministar Vranić tokom svog obraćanja na obilježavanju ove tužne godišnjice

 

 

 

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 29. tužna godišnjica masakra u Isevića sokaku, gdje je tenkovska granata ispaljena sa položaja Vojske RS na Borijama ubila osam naših sugrađana.


Nevine žrtve tog masakra bile su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.


U ime Kantona Sarajevo, na mjesto stradanja nedužnih Sarajlija, cvijeće je položio ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, koji je u svom prigodnom obraćanju istakao kako se svake godine na ovaj dan sjetimo naših ubijenih sugrađana, ali i svih stradalih tokom agresije 1992 – 1995. godine.  


- Govorimo o našim ubijenim sugrađanima, jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti. Moramo se prisjećati, ne dopustiti da ove strahote prekrije zaborav. Ipak, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih njenih naroda i građana. Moramo istrajati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobno uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog ovdje koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - naglasio je, između ostalog, ministar Vranić tokom svog obraćanja na obilježavanju ove tužne godišnjice.


Cvijeće i počast ubijenim danas su odale i brojne porodice i prijatelji ubijenih, kao i: delegacije Grada Sarajeva, Općine Stari Grad, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., te Udruženje „Svjetlost“.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!