Održan sastanak u Beogradu

Vučić moli Dodika da se vrate u institucije BiH, dogovoren veliki sabor Srbije i RS-a

Front14.01.22, 12:26h

Vučić moli Dodika da se vrate u institucije BiH, dogovoren veliki sabor Srbije i RS-a
Vučić i Dodik razgovarali su i o održavanju velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, koji je zakazan za 27. januara, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju suradnje između Srbije i Republike Srpske

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenili su na današnjem sastanku da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju.

 

Tom prigodom Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda u Republici Srpskoj.

 

''Moja zamolba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se s bilo čim suglase, ili za bilo što glasaju, naprotiv, moja molba je da stol gdje trebaju sijediti predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda'', naglasio je Vučić.

 

Dodik je kazao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim središtima moći, javlja Tanjug.

 

Po njegovim riječima, srpskom narodu gotovo je nemoguće izboriti se za pravdu i dosljednu provedbu Daytonskog sporazuma zbog jednostranog i pristranog pristupa, prije svega SAD-a.

 

Predsjednik Vučić smatra da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih dužnosnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu donijeti katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijeloj regiji.

 

''Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje'', dodao je predsjednik Vučić.

 

Vučić i Dodik razgovarali su i o održavanju velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dvaju vlada, koji je zakazan za 27. januara, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju suradnje između Srbije i Republike Srpske.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 84

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još