UZBUDLJIVI DOKUMENTARNI SERIJAL NA FTV

Izolovana, ponižena, optužena: Je li Jovanka Broz bila 'psihijatrijski slučaj' ili tvrdoglava i dostojanstvena žena?

Mediji13.01.22, 16:23h

Izolovana, ponižena, optužena: Je li Jovanka Broz bila 'psihijatrijski slučaj' ili tvrdoglava i dostojanstvena žena?
Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svjedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbjednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbjednosti

 

 


Dokumentarno-igrana serija “Jovanka Broz i tajne službe” kroz deset epizoda od po 45 minuta,  prati životni put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od njenog dolaska na rad u Beli dvor, udaje za Tita, glamurozne dame i simbola jedne epohe Titove Jugoslavije, do nesporazuma, sukoba, afera, osnovanih i neosnovanih optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije, ponižavanja i života u nehumanim uslovima.


Serija je u programu Federalne televizije petkom u 21:10h.


Serija je zasnovana na bogatoj arhivskoj građi, svjedočenjima neposrednih učesnika i rezultatima istraživanja istoričara. Poseban kvalitet daje više od 25 sagovornika, eminentnih stručnjaka iz oblasti istorije, bezbjednosti, politike, pravosuđa, psihologije, psihijatrije i službi bezbjednosti.


Gledaoci će saznati kako je upravo Jovanka Budisavljević došla u Titovu blizinu i kakav su uticaj imale službe bezbjednosti na to, kakva je bila uloga Steve Krajačića u njenom životu, da li je ona učestvovala u pripremi afere prisluškivanja i smjeni Aleksandra Rankovića i šta je o tome mislila skoro 50 godina poslije tih događaja.

 

 

Šta je pozadina sukoba Jovanke Broz i šefa vojne tajne službe, generala Ivana Miškovića, i zbog čega je Tito zaštitio Jovanku i smijenio Miškovića?

 

Da li je Jovanka zaista pripremala državni udar sa generalom Đokom Jovanićem i da li se borila za vlast u takozvanom posttitovskom periodu, kako su je optuživali neki Titovi saradnici?


Da li je Jovanka bila „psihijatrijski slučaj“, paranoična i bolesno ljubomorna žena, ili je bila samo tvrdoglava, ponosna i dostojanstvena?

 

Serija se bavi i Jovankinim životom u vrijeme izolacije i objašnjava zbog čega nije mogla da riješi svoja osnovna statusna pitanja. Šta je Jovanka mislila o Titu i koga je optuživala dok je živjela u ponižavajućim uslovima, kao teško ogorčena i obespravljena žena?


Gledaoci će saznati šta je još Jovanka htjela da kaže i da li su neki događaji iz njenog života ostali prekriveni velom tajni.

 

jovanka-broz-serija


U igranom dijelu serije pojavljuju se poznati glumci u ulogama nekih značajnih ličnosti iz tog perioda. Jovanku Broz igraju Milica Tomašević i Snežana Savić, Tita Nebojša Dugalić, Rankovića Gordan Kičić, Ljubičića Branislav Lečić, Bakarića Svetozar Cvetković, i mnogi drugi glumci u drugim ulogama.


Režiser je Nedeljko Kovačić, autor scenarija Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još