Denis Bećirović o opasnoj Vučićevoj izjavi

'Kao i '90-ih kada je bio najbliži Šešljev saradnik, opsjednut je teritorijama tuđih država'

Front13.01.22, 11:27h

'Kao i '90-ih kada je bio najbliži Šešljev saradnik, opsjednut je teritorijama tuđih država'
Navedena Vučićeva izjava pokazuje da su brojni mediji i zvaničnici na Zapadu u pravu kada Vučića označavaju kao najveću opasnost za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu, smatra Bećirović

 

 

Delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović reagovao je na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

 

- "Svim međunarodnim predstavnicima sam u lice rekao da je to katastrofa. Kažete kriv je Dodik, a što ste im uzeli šumarstvo i poljoprivredno zemljište. Objasnite mi po kojem kriterijumu”, poručio je sinoć Aleksandar Vučić na RTS-u.

 

Ova opasna izjava jasno otkriva da je Vučić, kao i 1990-ih godina kada je bio najbliži Šešljev saradnik, opsjednut teritorijama tuđih država i da aktivno učestvuje u pokušaju bespravnog otimanja državne imovine Bosne i Hercegovine. Navedena Vučićeva izjava pokazuje da su brojni mediji i zvaničnici na Zapadu u pravu kada Vučića označavaju kao najveću opasnost za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

 

Pozivam i domaće i međunarodne zvaničnike da Vučiću objasne da je Dejtonskim mirovnim sporazumom određeno da konačne i obavezujuće odluke o tumačenju Ustava BiH donosi Ustavni sud BiH, a ne Aleksandar Vučić i njegov poslušni izvođač velikosrpskih radova Milorad Dodik.

 

Kada se već poziva na kriterije, Vučić bi morao znati da je Bosna i Hercegovina država i da svi kriteriji međunarodnog i domaćeg prava govore da ona ima državnu imovinu. S druge strane, nema nijednog pravnog osnova koji govori da šumsko i poljoprivredno zemljište pripadaju entitetima.

 

Na kraju, pozivam i sve političke stranke da najoštrije reagiraju na Vučićevu politiku grubog miješanja u unutrašnja pitanja nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Svi u Bosni i Hercegovini i izvan nje moraju znati da se u našoj zemlji ciljano izaziva kriza upravo zbog pokušaja otimanja državne imovine Bosne i Hercegovine - napisao je u svojoj reakciji Bećirović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još