Zbog velikog broja novozaraženih

Čerkez: U FBiH uvedene restriktivnije mjere! Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca, a PCR test...

Hronika11.01.22, 13:22h

Čerkez: U FBiH uvedene restriktivnije mjere! Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca, a PCR test...
Tri doze vakcine su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi, kazao je Čerkez

 

 

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez upozorio je danas na pres-konferenciji upriličenoj nakon sjednice tog tijela da ovako veliki broj zaraženih koronavirusom za sobom vuče nove mjere.

 

Stoga su donesene restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

 

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz VPT pravilo može prisustvovati do 200 ljudi, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena i kantonalni štabovi mogu uvoditi samo restriktivnije mjere, kaže Čerkez, te ne mogu praviti odstupanja u okupljanju.

 

Također, od sada potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

 

- Tri doze vakcine su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 procenata. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi - kazao je Čerkez.

 

Apelirao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog štaba, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

 

- To je važno kako bismo održali privredu i maksimalno normalan život koliko je moguće jer se varijanta omicron vrlo brzo širi, dosta brže od delta varijante - podvukao je Čerkez.

 

Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i laboratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još