NAKON NEDAVNE POSJETE SARAJEVU

Potvrđeno: Večeras hitan sastanak Bakira Izetbegovića i Andreja Plenkovića

Front10.01.22, 19:38h

Potvrđeno: Večeras hitan sastanak Bakira Izetbegovića i Andreja Plenkovića
Plenković je u decembru u jeku pregovora predstavnika međunarodne zajednice i bh. političara o promjenama izbornog procesa i sukoba i medijskih prepucavanja između članova SDA i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića posjetio Sarajevo

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković održat će u ponedjeljak navečer u Dubrovniku radni sastanak s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.


Plenković je rekao novinarima u Dubrovniku da je radni sastanak "nastavak dijaloga".


Izetbegović i Plenković posljednji put su se susreli u prosincu u Sarajevu kad je hrvatski premijer boravio u službenom posjetu BiH.


"Tema je naravno Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu vlade RH o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa", rekao je hrvatski premijer.


Najavio je da će fokus biti "na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH" i poručio da je to "ono na što se ukazuje godinama".


Izetbegović  je u subotu rekao da vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.


"Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a suučestvovati u nekim dramatičnim blokadama  i time riskirati da se pridruži (članu predsjedništva BiH Miloradu) Dodiku na raznim 'crnim listama'", rekao je čelnik SDA, prenosi Hina.

 

(FENA/ad/Foto:Arhiv)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još