U razgovoru za britanski 'Guardian'

Forto izjavom o seljacima i turbo-folku razljutio mnoge, sad se ponovo oglasio: Agresija na BiH nije bila tema!

Front10.01.22, 15:31h

Forto izjavom o seljacima i turbo-folku razljutio mnoge, sad se ponovo oglasio: Agresija na BiH nije bila tema!
Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno, rekao je Edin Forto

 

 

Velike osude javnosti u BiH izazvala je izjava premijera Kantona Sarajevo Edina Forte za britanski Guardian.

 

Iako je glavna tema razgovora bio ekonomski i turistički razvoj Kantona Sarajevo te planovi privlačenja investicija kako bi se turistički potencijal kantona maksimalno iskoristio, kantonalni premijer se u razgovoru prisjetio osamdesetih te kazao kako mu je cilj da Sarajevo ponovo bude ono staro.

 

- Nećemo biti novi Berlin, ali možemo biti staro Sarajevo, jer je to bilo kulturno središte 80-ih godina. Svi su htjeli doći ovdje i raditi ovdje i stvarati u pozorištu, muzici, filmskoj industriji. Čulo se zujanje. Zašto jednostavno ne možemo ponovo stvoriti ovu energiju? – kazao je Forto.

 

Forto je potom izgovorio rečenicu koja je mnogim zasmetala.

 

- Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo-folk. Mislim da je odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari. Ali potrebni su nam saveznici - dodao je Forto.

 

Nakon burnih reakcija na ovu njegovu izjavu, premijer Kantona Sarajevo se oglasio na Twitteru:

 

- Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka - naveo je Forto.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 261

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još