Čeka se potez ministra

Još nije gotovo: Sudija odlučio u korist Đokovića, ali još postoji prijetnja da se teniseru ukine viza

Sport10.01.22, 08:42h

Još nije gotovo: Sudija odlučio u korist Đokovića, ali još postoji prijetnja da se teniseru ukine viza
Međutim, vladini odvjetnici su signalizirali da bi ministar imigracije Alex Hawke mogao razmisliti o korištenju svojih ovlasti za poništavanje vize teniskoj zvijezdi, prisiljavajući ga da napusti zemlju

 

 

 

Australski sudac Anthony Kelly odlučio je da nije bilo razloga za oduzimanje vize Novaku Đokoviću pri dolasku u Australiju. Srbin je, naime, došao u Melbourne zaigrati na Australian Openu kao branitelj naslova, a umjesto toga našao se u imigracijskom pritvoru u kojemu se nalazi još od srijede. Sud je sada naložio da se Đokovića pusti, javlja ugledni američki CNN.

 

Sud je o slučaju srpskog tenisača raspravljao od ponoći po našem vremenu.

 

Sudac presudio je kako bi Đoković u roku od 30 minuta trebao biti pušten iz imigracijskog pritvora, kako bi mu trebali poništiti odluku o oduzimanju vize i kako bi australska vlada trebala platiti sve troškove. No, još nije sve gotovo. Australska ministrica unutarnjih poslova može potpisati da Đokovića deportiraju iz Australije.

 

"Novak Đoković bit će pušten iz imigracionog pritvora nakon što je Federalni okružni sud poništio odluku Morrisonove vlade da ukine njegovu vizu", javljaju tamošnji mediji.

 

Sudac Anthony Kelly donio je odluku u ponedjeljak oko 17.15 sati po lokalnom vremenu, nakon hitne i duge sudske rasprave.

 

Međutim, vladini odvjetnici su signalizirali da bi ministar imigracije Alex Hawke mogao razmisliti o korištenju svojih ovlasti za poništavanje vize teniskoj zvijezdi, prisiljavajući ga da napusti zemlju.

 

Đoković je tvrdio da mu nije potreban dokaz o cijepljenju jer je obolio prošli mjesec. Australske medicinske vlasti odlučile su da se osobama koje su bile zaražene COVID-19 u roku od šest mjeseci može odobriti privremeno izuzeće od pravila o cjepivu.

 

Sudac okružnog suda Anthony Kelly primijetio je da je Đoković dužnosnicima u zračnoj luci dao medicinsko izuzeće koje mu je dao Tennis Australia, koji je domaćin Australian Opena, i dva liječnička vijeća.

 

Ugledni New York Times javlja kako je Novak Đoković, srpska teniska zvijezda, odnijela je u ponedjeljak pravnu pobjedu u pokušaju da izbjegne deportaciju iz Australije, budući da je sudac naredio vladi da ga se pusti iz pritvora i vrati mu vizu koju je ukinula jer Đoković nije cijepljen protiv Covid-a. 19.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još