Naučnici Univerzitetske klinike u Hamburgu došli do novih spoznaja

Rezultati studije: Moguće oštećenje organa i kod blagih protoka korone

Lifestyle06.01.22, 13:25h

Rezultati studije: Moguće oštećenje organa i kod blagih protoka korone
Studija Univerzitetske klinike u Hamburgu došla je do novih spoznaja o posljedicama infekcije koronavirusom. Prema rezultatima studije, čak i blagi protok bolesti može oštetiti organe poput pluća, srca i bubrega

 

 

Čak i blagi protok Covida-19 može uzrokovati oštećenje organa. Do tog zaključka došli su naučnici sa Univerzitetskog kliničkog centra Hamburg-Eppendorf (UKE). Virus srednjoročno može poremetiti funkcije srca, pluća i bubrega, navedeno je u studiji hamburških naučnika. Osim toga, blagi i umjereni protoci bolesti bili su praćeni učestalim znakovima tromboze vena na nogama, saopšteno je iz UKE-a.

 

 

93 posto učesnika studije na ambulantnom liječenju

 

U okviru "Hamburg City Health Study" vršena su opsežna istraživanja na ukupno 443 nevakcinisane osobe. Ispitivanja za ovu studiju, kako ističu iz UKE-a, počela su sredinom 2020. U okviru studije su ispitivane funkcije i struktura kardiovaskularnog sistema, pluća, bubrega i mozga i moguća oštećenja u prosjeku od deset mjeseci nakon infekcije SARS-CoV-2.

 

Učesnice i učesnici studije nisu imali nikakve, ili su pak imali blage ili najviše umjerene simptome u vrijeme infekcije. 93 posto njih liječeno je isključivo ambulantno i prema saopštenju UKE-a, nikome od njih nije bio potreban intenzivni medicinski tretman.

 

Nisu zabilježena oštećenja na mozgu

 

Prema rezultatima studije, ukupni volumen pluća kod učesnika studije smanjen je u prosjeku za tri posto u odnosu na kontrolnu grupu, a učinak filtera bubrega za dva posto. Pregledi srca pokazali su prosječno smanjenje snage pumpanja od jedan do dva posto. Osim toga, vrijednost srčanog troponina - proteinskog kompleksa, čije povećanje ukazuje na oštećenje srca - povećana je za 14 posto.

 

Kod pacijenata koji su preživjeli infekciju Covidom-19 zabilježeni su dva do tri puta veći pokazatelji preboljele tromboze vena na nogama nego kod onih iz kontrolne grupe.

 

Na mozgu pacijenata nisu zabilježene nikakve anomalije. Osim toga, oboljeli se nisu žalili na bilo kakvo narušavanje kvaliteta života.

 

"Spoznaja da čak i blagi protok bolesti srednjoročno može dovesti do oštećenja različitih organa je od izuzetnog značaja, posebno s obzirom na trenutnu omikron varijantu koronavirusa, za koju se uglavnom smatra da je povezana sa blažim simptomima", objasnili su naučnici.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!